Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Prieskum o fyzickej aktivite: Šesť percent Slovákov pravidelne športuje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Športu sa pravidelne venuje šesť percent Slovákov. Ukázali to výsledky najnovšieho prieskumu Eurobarometra o športe a fyzickej aktivite. V porovnaní s výsledkami z roku 2009 ide o jednopercentný nárast.

Len zriedka športuje 25 percent obyvateľov Slovenska, čo oproti roku 2009 znamená pokles o desať percent. Štyridsaťjeden percent ľudí nešportuje vôbec, čo predstavuje o šesť percent viac ako v roku 2009. Dvadsaťosem percent obyvateľov uviedlo, že športu sa venujú, i keď nie pravidelne. Oproti spomínanému obdobiu je to o tri percentá viac.

Podľa prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 28-tisíc respondentov z rôznych sociálnych vrstiev v 28 členských krajinách Európskej únie, sa 42 percent ľudí žijúcich v EÚ športu nevenuje vôbec, naopak, pravidelne športuje osem percent obyvateľov, 33 percent ľudí si zašportuje s určitou pravidelnosťou a 17 percent len málokedy.

Tridsať percent obyvateľov členských štátov EÚ si nedopraje ani žiadnu pohybovú aktivitu, 33 percent sa pohybuje nepravidelne, 22 percent len zriedka a 15 percent si dáva pozor, aby malo dostatok pravidelného pohybu. Výsledky tiež preukázali, že v severských krajinách sú ľudia fyzicky aktívnejší než v južnej alebo východnej Európe.

"Výsledky prieskumu Eurobarometra potvrdzujú, že sú nevyhnutné opatrenia, ktoré by podnietili viac ľudí k tomu, aby sa pre nich stal šport a fyzická aktivita súčasťou ich každodenného života. Komisia sa zaviazala podporovať členské štáty v ich úsilí povzbudiť verejnosť k väčšej aktivite. Budeme realizovať nedávno prijaté odporúčanie Rady o zdraviu prospešnej fyzickej aktivite a pokračovať v plánoch pre Európsky týždeň športu. Nový program Erasmus+ bude takisto po prvýkrát poskytovať financovanie na cezhraničné iniciatívy na podporu športu a fyzickej aktivity," uviedla na margo výsledkov európska komisárka Androulla Vassiliouová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu