Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Elektronické testovanie žiakov: Ktoré predmety pribudli?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Žiakov budú môcť učitelia testovať elektronicky i zo spoločenskovedných predmetov. Testy, ktoré žiaci absolvujú na počítači, pripravia aj z predmetov občianska náuka, dejepis a geografia.

„Doteraz vznikali úlohy z týchto predmetov predovšetkým pre potreby maturitných skúšok a učitelia si individuálne vytvárali test z týchto predmetov. Projekt školám ponúkne testové úlohy v súlade so Štátnym vzdelávacím programom. Nové úlohy a testy z občianskej náuky, dejepisu a geografie umožnia školám overovať vedomosti žiakov na úrovni jednotlivých ročníkov základných a stredných škôl,“ informovala riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Dodala, že práve v spoločenskovedných predmetoch môže žiak preukázať, ako ovláda napríklad čítanie s porozumením a orientuje sa v právnej a sociálnej problematike či v ekonomických pojmoch.

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania pripravil vo februári a marci ďalšiu sériu školení k tvorbe úloh a testov pre on-line testovanie žiakov. Odborné vzdelávanie je určené pre učiteľov spoločenskovedných predmetov, informatiky a cudzích jazykov. Ústav bude v tomto období vzdelávať aj budúcich autorov testov z ruského jazyka. Pokračuje aj vzdelávanie učiteľov v tvorbe úloh aj pre nemčinu a angličtinu. 

Ide o národný projekt za približne 28 miliónov eur financovaný prevažne z eurofondov, ktorý ústav zastrešuje s názvom Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania. Projekt má školám umožniť testovať žiakov na počítači.

Vznikne veľká databáza s 30-tisíc úlohami a 150 testami, vďaka ktorej bude možné overiť vedomosti žiakov elektronicky. V budúcnosti by sa tak malo testovanie deviatakov a predovšetkým maturitné skúšky robiť už len cez 

Noví vyškolení autori úloh a testov, ktorí podpíšu pracovnú zmluvu s Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania a preukážu svoje schopnosti, sa pridajú ku kolektívu približne 350 učiteľov, ktorí tvoria testy pre on-line testovanie žiakov. Testy vzniknú zo všeobecno-vzdelávacích predmetov ako je slovenský jazyk a literatúra, angličtina, nemčina, ruština, maďarský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra pre žiakov s vyučovacím jazykom maďarským, biológia, fyzika, chémia, matematika, informatika, ale aj dejepis, geografia a občianska náuka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu