Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rómovia budú mať nové domy: Stotisícová dotácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Celkovo 126.000 eur poskytol Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v rámci Výzvy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb rómskych komunít v roku 2013 na program svojpomocnej výstavby domov pre príslušníkov rómskych komunít. Finančné prostriedky na výstavbu rodinných domov získali po schválení komisiou obce Veľká Lomnica, Breznica a mesto Humenné.

V rámci tohto programu sa postavia v každej z týchto obcí tri rodinné domy. Maximálna výška dotácie na výstavbu jedného domu predstavuje 14.000 eur, pričom podporené budú iba aktivity na nákup materiálu a stavebný dozor. "Rómovia nezískajú domy do prenájmu od obce zadarmo. Obec dáva pozemok, úrad poskytol financie na stavebný materiál a Róm ako budúci nájomca si to obydlie musí postaviť sám. Dom bude vo vlastníctve obce a nájomca si musí včas a zodpovedne plniť povinnosti spojené s nájmom ako každý iný nájomca akejkoľvek nehnuteľnosti. V opačnom prípade by mu hrozila strata nájmu. Jednou z podmienok na získanie obecného nájomného rodinného domu bude participácia na ich výstavbe a dodržiavanie pracovnej disciplíny. Program svojpomocnej výstavby rodinných domov sme presadzovali z viacerých dôvodov. Má byť prostriedkom na získanie alebo obnovenie pracovných zručností, ktoré Rómovia môžu využiť pri získaní zamestnania a súčasne slúžiť ako pilotný projekt, ktorý po úspešnom overení v týchto lokalitách plánujme rozšíriť aj do ďalších obcí," povedal Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Veľká Lomnica, Breznica a Humenné sa zaviazali, že počas 10 rokov od dokončenia stavieb a 10 rokov od vydania rozhodnutia umožňujúceho užívanie stavieb budú udržiavať stavby v dobrom technickom stave tak, aby nevznikalo nebezpečenstvo technických a hygienických nedostatkov.

"Obyvateľom našej rómskej osady chceme dať príležitosť na lepšie bývanie, pretože si myslím, že vyhovujúce bývanie je dobrým odrazovým mostíkom pre kvalitnejšie životné podmienky. Chceme prijať opatrenia, ktoré by mali zamedziť tomu, aby sa rómske rodiny, ktoré získajú do nájmu domy, nestali neplatičmi na nájomnom a na službách spojených s bývaním. Chceme využiť najmä príspevok na bývanie a zamestnávať ich v rámci aktivačných prác. Na zabezpečenie toho, aby stavby boli dlhodobo udržiavané v dobrom technickom stave, chceme zaviesť inštitút správcu nájomných domov, ktorým by mal byť Róm s autoritou v komunite," dodal Peter Duda, starosta obce Lomnica.

Samospráva si zadefinuje podmienky získania domov postavených v rámci programu svojpomocne výstavby. "Domy získajú prevažne mladé rómske rodiny, ktoré preukážu schopnosť splácať nájomné a budú sa podieľať na ich výstavbe. Tým, že chceme pomôcť dostať sa z nevyhovujúcich životných podmienok tým najzodpovednejším, motivujme súčasne aj ostatných obyvateľov osady, že byť pasívnym, nie je cesta ako si zlepšiť aspoň minimálne svoj životný štandard," uviedol Slavomír Brendza, starosta obce Breznica. Program svojpomocnej výstavby domov je prioritne zameraný na projekty s cieľom podpory zlepšenia životnej úrovne príslušníkov rómskych komunít a ich sociálneho postavenia.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity spolupracuje s príslušnými štátnymi orgánmi na príprave programového obdobia 2014 – 2020. Zámerom je čerpať finančné prostriedky EÚ efektívne, transparentne a adresne. Súčasťou tohto konceptu pre nové programové obdobie je aj svojpomocná výstavba domov. "Výsledky pilotného programu svojpomocnej výstavby domov, ktorý sme finančne podporili koncom roka 2013, nám poslúžia na nastavenie metodiky potrebnej na výstavbu nájomných domov a vyhodnotenie efektivity projektu tak, aby bol rozšírený do problémových lokalít v rámci čerpania finančnej podpory z finančných prostriedkov EÚ Programového obdobia 2014 – 2020," spresnil zámery programu svojpomocnej výstavby domov splnomocnenec vlády Pollák.

Informácie poskytla Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu