Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kontrolóri si posvietili na potraviny: Ako je to s čerstvým ovocím a zeleninou?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA - Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR pri kontrolách čerstvého ovocia a zeleniny v októbri tohto roku odhalili 116 nedostatkov. Vyplýva to zo správy ŠVPS. Celkovo inšpektori posúdili zhodu s obchodnými normami pri 1 226 plodinách, z čoho 9,5 % nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme.

ŠVPS v minulom mesiaci vykonala inšpekcie v 225 prevádzkach. V maloobchodných jednotkách uskutočnili 194 kontrol, u prvovýrobcov osem a vo veľkoobchodných skladoch 23 kontrol. V maloobchodných jednotkách posúdila ŠVPS 1 085 plodín, z čoho 108 nevyhovelo požiadavkám. U prvovýrobcov dopadli kontroly najlepšie, keď z 18 posúdených plodín, vyhoveli všetky. Vo veľkoobchodných skladoch kontrolóri preverili 123 plodín, z čoho nevyhovelo osem osobitným normám. 

Inšpektori skontrolovali viac ako 136 tis. kg tovaru, z čoho 4,5 tis. kg nevyhovelo požiadavkám noriem. Na nevyhovujúci tovar vydali nálezy o nezhode. Najčastejším pochybením boli nezhody v označení v 37,6 % prípadoch, obchodnú kvalitu nesplnili plodiny v 35,6 %, v znaku minimálnych požiadaviek nevyhovelo 26,3 % a pri 0,5 % prípadov boli chyby v obchodnej úprave. 

Právoplatným rozhodnutím sa skončili štyri správne konania a inšpektori uložili pokuty vo výške 3 400 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu