Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sme na konci rebríčka: Na bratislavskom letisku zdochol pes!

Letisko M. R. Štefánika
Letisko M. R. Štefánika (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na samom konci rebríčkov, bez spojenia s metropolami Európskej únie a bez silnej domácej leteckej spoločnosti. Letisko Bratislava v hodnotení spojenia so zbytkom Európy totálne pohorelo.

Do analyzovania letovej prevádzky na všetkých európskych letiskách sa pustila webstránka anna.aero. Pozrela sa na 28 členských štátov Európskej únie, na letiská ich metropol a na to, s koľkými mestami majú letecké spojenia. Asi neprekvapí, že naše hlavné mesto sa umiestnilo na samom konci. Čo sa týka spojenia s metropolami EÚ, najlepšie sa umiestnil holandský Amsterdam (letisko Schiphol), ktorý má letecké linky do 26 európskych metropol. Jediné mesto, ktoré mu chýba do zbierky, je práve naša Bratislava. Hneď na druhom mieste je viedenské letisko Schwechat, ktoré má spojenia do 25 metropol EÚ. Viedni do "kompletky" chýba estónsky Tallinn a Bratislava, ktorá je však za rohom a lietať do nej sa neoplatí. Prvú päťku letísk uzatvárajú belgický Brusel, dánska Kodaň a francúzsky Paríž, konkrétne letisko Charlesa de Gaulla.

"Od zániku Sky Europe v roku 2009, Bratislava má veľmi slabú obslužnosť a momentálne má iba jednu linku na veľké európske letisko, do Dublinu," píše server anna.aero. Linku do Dublinu prevádzkuje írska letka Ryanair. Hoci Bratislava má viacero spojení, žiadne z nich nás aktuálne nespája s veľkým medzinárodným letiskom. Aj lety do veľkých miest totiž smerujú na vedľajšie letiská. Napríklad linky do Londýna končia na vedľajších letiskách Stansted a Luton. Hlavným londýnskym letiskom je však Heathrow. Anna.aero analyzoval iba spojenia na hlavné letiská, bratislavské spojenia s Londýnom preto nerátal.

Problémom bratislavského letiska je aj fakt, že tu nesídli žiadna veľká letecká spoločnosť. Slovensko po krachu Slovenských aerolínií nemá štátnu leteckú spoločnosť. Na Bratislavskom letisku mala domovskú základňu súkromná aerolinka Sky Europe, ktorá však skrachovala.

Bratislava má momentálne spojenie s Kyjevom, nórskym Oslom (Nórsko nie je členom EÚ), Moskvou a viacero britskými mestami, kam premáva Ryanair.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu