Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pozrite si na mape: Najpoužívanejšie priezviská v Európe!

Mapa Európy podľa priezvisk
Mapa Európy podľa priezvisk

EURÓPA - Pozrite sa na unikátnu mapu Európy, ktorá zobrazuje, aké priezvisko je v jednotlivých krajinách najfrekventovanejšie. U nás vyhralo priezvisko Horváth, ktoré je maďarského pôvodu.

Naozaj zaujímavý výskum zverejnili na stránke boredpanda.com. Museli si dať veľkú námahu, keď dokázali z množstva mien, vyskytujúcich sa po celej Európe určiť tie, ktoré sú v jednotlivých krajinách najčastejšie sa vyskytujúce.

Najviac používaným menom v Európe je podľa tejto štatistiky Novak. Vo svojich podobách sa najčastejšie vyskytuje v Česku (Novák), Slovinsku (Novak) a Poľsku (Nowak).

Asi budete prekvapení, lebo najčastejšie používané priezvisko na Slovensku nie je Kováč, Molnár ani Baláž, ale je to priezvisko maďarského pôvodu, a tým je Horváth. Podľa Jána Kulíka, ktorý sa zaoberá pôvodom a evolúciou priezvisk na Dolnej zemi, priezvisko Horvat(h) predstavuje maďarskú podobu písania názvu národa Chorvat. Tu je asi aj vysvetlenie, prečo hovoríme „chorvátskemu“ moru „slovenské“. Veď napokon naše národy patria k Slovanom, ktorých jazyk sa vyvinul zo spoločnej praslovančiny.

Vo Francúzsku žije najviac ľudí s priezviskom Martin, v Nemecku s priezviskom Müller, na Ukrajine je to priezvisko Melnik a v Británii Smith. Naši južní susedia sa najčastejšie volajú Nagyovci. Typickými priezviskami sú aj Garcia v Španielsku, Rossi v Taliansku, Johansson vo Švédsku alebo Papadopoulos v Grécku. Veď pozrite sa sami.

Mapa Európy podľa priezvisk
Zobraziť galériu (1)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu