Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Precenili svoj orientačný zmysel: Poliaci na "Gerlachu" potrebovali pomoc

HZS
HZS (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pomoc horských záchranárov dnes nadránom na Gerlachovskom štíte potrebovali piati zablúdení poľskí turisti. Pomoc si Poliaci privolali o 02:40 ráno, neboli zranení, nevedeli však sami v ceste pokračovať, informovalo Operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS).

Poľskí turisti vystúpili na vrchol v neskorých podvečerných hodinách, pre neznalosť terénu však z Gerlachovského štítu zostupovali zlým žľabom. Dostali sa do horolezeckého terénu, kde si bez lana a horolezeckého výstroja už poradiť nevedeli.

Na pomoc zablúdeným Poliakom vyrazilo šesť profesionálnych záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry. Krátko po svitaní si neďaleko Batizovského plesa privolali aj vrtuľník, ten však nemohol záchranárov vysadiť vyššie pre nárazový vietor. Pokračovali preto po zemi na vrchol Gerlachovského štítu, lanom postupne vytiahli poľských turistov späť na vrchol štítu. Turisti v sprievode záchranárov potom zostúpili na Sliezsky dom. 

Horskí záchranári upozorňujú, že na Gerlachovský štít nevedie značený turistický chodník a turisti môžu najvyšší kopec Slovenska zdolať len v sprievode horského vodcu. Ak tak nespravia, porušujú návštevný poriadok TANAP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu