Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smer chce pokutovať rodičov: Za make-up, tetovanie a náušnice?

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Porušenie školského poriadku by mohli pocítiť rodičia žiaka na svojej peňaženke. V prípade, že sa dieťa dopustí prečinu, rodičia by mohli prísť o prídavky na dieťa. Školský poriadok pritom upravuje aj prijateľný zovňajšok žiaka, alebo jeho správanie v škole.

Vyzývavý make-up, či sexi oblečenie, bozky na školskej chodbe, alebo nabíjanie mobilu v učebni. Aj to sú veci, ktoré zakazujú školské poriadky na jednotlivých školách. Po novom sa môže stať, že aj za takéto prehrešky prídu rodičia žiaka o prídavky na deti. Pripúšťa to návrh novely zákona o prídavku na dieťa z dielne Ministerstva práce. Návrh okamžite vzbudil búrku nevôle. Podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého totiž ide o formu pokuty a pokutovať rodičov sumou rádovo v desiatkach eur sa mu zdá nenáležité. "Na takúto pokutu by muselo dieťa vykonať niečo skutočne závažné. Školský poriadok na toto nie je vhodný mechanizmus, je v ňom priveľa drobností," tvrdí Beblavý.

Návrh ministerstva práce sa zrejme snaží vytvoriť tlak na rodičov, ktorých deti dlhodobo nechodia do školy a ignorujú základné pravidlá správania.

Beblavý pripúšťa, že základná myšlienka nebola zlá, pretože v každej krajine jestvuje skupina ľudí, ktorá ignoruje bežný spoločenský tlak na dodržiavanie noriem. "To nie je iba o škole, ale aj o tom, ako sa správajú ku susedom, alebo či udržiavajú poriadok vo svojich obydliach. Dokážem si predstaviť, že za systematické záškoláctvo by rodičia o prídavky mohli prichádzať," dodal. Podľa neho však z dobrej myšlienky vznikol katastrofálny zákon.

Nezavedieme radšj uniformy?

Školské poriadky väčšnou upravujú aj zovňajšok žiaka. Vyžadujú nielen to, aby žiaci chodili slušne oblečení, ale napríklad aj to, aby dievčatá neboli príliš odhalené, nemali nápadný make-up, alebo pridlhé nechty. Sociologička Sylvia Porubänová upozorňuje, že hoci odoberanie prídavkov za takéto prehrešky nie je adekvátne, deti sa v školách ocitajú kvôli svojmu výzoru pod extrémnym tlakom. "Už od malička majú svoju vlastnú módu, riešia značkové oblečenie. Rodič potom dieťaťu radšej kúpi drahé tenisky, ako by riskoval, že si plačúce dieťa odnesie traumu zo školy," hovorí. Porubänová by preto nebola proti zavedeniu školských uniforiem. "Aby sa deti neprezentovali značkovými odevmi. Trochu by to aj prebudilo určitú spolupatričnosť so školou," hovorí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu