Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kontrolóri odhalili v zmrzline baktérie aj plesne: Kto predával tento humus!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hygienici si koncom mája a začiatkom júna posvietili na cukrárenské výrobne a cukrárne, celkovo skontrolovali 527 prevádzok po celom Slovensku. Odobrali 622 vzoriek cukrárenských výrobkov a zmrzliny, z toho nevyhovelo 30 vzoriek výrobkov a 43 vzoriek zmrzliny.

"Zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae," priblížil Úrad verejného zdravotníctva zistenia z kontrolovaných zmrzlín.

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností - teda chuti, vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu, alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike v termíne od 29. 5. do 7. 6. 2013 vykonali spolu 603 kontrol prevádzok cukrárskych výrobní pri zariadeniach spoločného stravovania a cukrární v Slovenskej republike (najviac v Nitrianskom kraji – 107 kontrol a v Prešovskom kraji - 102 kontrol). Spolu skontrolovali 527 prevádzok cukrárskych výrobní a cukrární (najviac v Košickom kraji - 82 prevádzok, v Žilinskom kraji – 81 prevádzok a v Prešovskom kraji – 78 prevádzok).

Z celkovo skontrolovaných prevádzok cukrárskych výrobní pri zariadeniach spoločného stravovania a cukrární sa zistili nedostatky v 154 zariadeniach (čo predstavuje 29 %). Najviac prevádzok so zistenými nedostatkami bolo v Trnavskom kraji (35) a v Žilinskom kraji (28). Najmenej prevádzok so zistenými nedostatkami bolo v Košickom kraji - len 9 prevádzok.

Najčastejšie nedostatky zistené pri kontrolách:

 - predaj cukrárskych výrobkov, cukroviniek a nealkoholických nápojov po uplynutom dátume spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti,

- predaj zmrzliny po dobe spotreby, v niektorých prípadoch nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny (najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení),

 - neoznačenie priemyselne vyrábaných zmrzlín dátumom a hodinou prvého otvorenia obalu - nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny,

- porcovacie náradie na zmrzlinu uchovávané v stojatej vode, - niektoré suroviny používané na výrobu zmrzliny bez označenia v štátnom jazyku,

-  zistené suroviny na výrobu cukrárskych výrobkov (napr. maslo, cukrárske ozdoby, presladená pomarančová kôra) po dátume spotreby, príp. po dátume minimálnej trvanlivosti,

- nezabezpečené označenie alergénov a azofarbív u cukrárskych výrobkov a zmrzlín pre
spotrebiteľa (podľa nariadenia EP a Rady (ES) č. 1333/2008 - v zložení potravín
obsahujúcich niektoré z týchto farbív: E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124 musí
byť doplnková informácia pre spotrebiteľa „Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť
a pozornosť detí.“

- nevykonávanie monitoringu teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, nevedenie
evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- zmrazovanie niektorých rozpracovaných cukrárskych výrobkov a polotovarov (napr.
krémové plnky, korpusy, vaječné žĺtky, bielky),

-  pracovníci bez zdravotného preukazu a dokladov o odbornej spôsobilosti,

- nedodržiavanie zásad osobnej hygieny zamestnancov (napr. pri manipulácii
s nebalenými cukrárskymi výrobkami nebol používaný čistý pracovný odev,
manipulácia s cukrárskymi výrobkami bez jednorazových rukavíc a pracovných
pomôcok, pracovník výrobne zmrzliny s nalakovanými dlhými nechtami, bez
pokrývky hlavy),

- nedostatočná prevádzková hygiena (napr. opotrebované technologické zariadenia
a priestory, okno bez ochrannej sieťky, PVC krytina na podlahe vo výrobni
poškodená, necelistvá, poškodený keramický obklad stien).

Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 107 blokových pokút v celkovej sume 4 390 € (najviac a v najvyššej celkovej sume v Trnavskom kraji - 32 blokových pokút v celkovej sume 1 808 €). Začatých bolo 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 7 815 €. Najviac správnych konaní vo veci uloženia pokuty a v najvyššej celkovej sume bolo začatých v Banskobystrickom kraji (6 správnych konaní v celkovej sume 3 500 €).

Spolu bolo odobraných a laboratórne vyšetrených 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z uvedeného počtu nevyhovelo 30 vzoriek cukrárskych výrobkov z dôvodu zistenia: nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a 1 vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus. Zároveň nevyhovelo 43 vzoriek zmrzliny – zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae.

Pri kontrolách bolo spolu odobraných 644 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 64 sterov nevyhovujúcich (jednalo sa o stery z rúk pracovníkov, pracovného oblečenia, váhy, pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov, nerezovej tácky, metličky na šľahanie, noža na krájanie cukrárskych výrobkov, naberačky na zmrzlinu a výrobníka na zmrzlinu) z dôvodu zistenia: prekročené množstvo koliformných baktérií, kvasiniek, prítomnosť Enterobacter, E. Coli, Enterococcus sp., Staphylococcus sp., Streptococcus faecalis, Pseudomonas spec. a
Citrobacter freundii.

Zoznam prevádzok so zistenými nedostatkami

Bratislavský kraj

 

Cafe Milano cukráreň, OC Centrál, Metodova 6, Bratislava

- nevyhovujúci ambulantný predaj zmrzliny vyrobenej studenou cestou v OC Centrál (nechránený mobilný vozík bez napojenia na tečúcu pitnú vodu,

- porcovacie náradie uchovávané v stojatej vode,

- označovanie alergénov u cukrárskych výrobkov a zmrzlín,

- uložené opatrenie podľa § 20 ods. 9 zák. č. 152/1995 Z.z. – pozastavenie prevádzky ambulantného predaja zmrzliny, (opakovanou kontrolou nezistený predaj)

- zabezpečiť označovanie alergénov,

Kaviareň Julius Meinl, OC Centrál, Metodova 6, Bratislava

- nevyhovujúca teplota pri vystavovaní cukrárskych výrobkov v chladiacej vitríne

- zistený nedostatok bol odstránený v priebehu kontroly,

Cukrárska výrobňa s cukrárňou Lőrinc, Krajná ul., Bratislava

- pri kontrole nebol predložený monitoring teplôt chladiacich a mraziacich zariadení (doložený

dodatočne),

- priemyselne vyrobená zmrzlina nebola označená dátumom otvorenia,

- porcovacie náradie na zmrzlinu bolo uchovávané v nádobe so stojatou vodou,

- nevyhovujúce skladovanie surovín v mraziacom zariadení (orechy),

- zistené nedostatky budú prerokované s prevádzkovateľom,

Cukráreň Ludvík, Jungmanova 16/18, Bratislava

- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),

- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,

Cukráreň Labužník, Nám. hraničiarov 8/A, Bratislava

- 3 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov (koliformné baktérie),

- bude vykonaná následná kontrola s uložením opatrení,

Cukráreň Hviezda, Ul. 1. mája, Malacky

- 1 nevyhovujúca vzorka cukrárskeho výrobku (koagulázo pozitívne stafylokoky),

- t. č. v riešení

(vykonaná následná kontrola s uložením opatrení),

 

Banskobystrický kraj

Cukráreň, Lipová 1, Banská Bystrica

- predaj cukrárskych výrobkov bez označenia dátumu spotreby a údaja o možnosti nepriaznivého vplyvu na zdravie ľudí,

Cukráreň a cukrárenská výroba Jaroslav Molnár, Kármana 20, Lučenec

- nedostatočná čistota zariadenia a prevádzkových priestorov v dôsledku opotrebovaných

technologických zariadení a priestorov,

- zabezpečiť opravu podlahovej krytiny , maľovanie stien a technologických zariadení, ich vyradenie a obnova s následnou sanitáciou,

Cukráreň a cukrárska výroba, Komenského 19, Lučenec

- pracovníčka v cukrárni nemala zdravotný preukaz a doklad o odbornej spôsobilosti,

- zabezpečiť predloženie zdravotného preukazu a dokladu o odbornej spôsobilosti,

Záhradná cukráreň a výroba zmrzliny Železničná 38, Lučenec

- nevyhovujúce 4 vzorky zmrzliny pre zvýšený počet kvasiniek,

Cukráreň Flamengo a výroba zmrzliny Masarykova 16, Lučenec

- nevyhovujúca 1 vzorka zmrzliny pre zvýšený počet koliformných baktérií,

Cukrárenská výrobňa v Hoteli Detva, Záhradná 22, Detva

- 2 pracovníčky bez odbornej spôsobilosti,

- znečistené chladiace zariadenia, elektrická rúra,

- v sklade surovín znečistené okenné rámy, pavučiny, okno bez ochrannej sieťky,

- tekuté farbivá používané k farbeniu cukrárskych výrobkov po dátume

spotreby,

- opatrenia neboli uložené, uložené bolo záznamom odstránenie nedostatkov zistených pri kontrole,

Cukráreň v OC Kaufland, Hronská 2, Zvolen

- Kokos farebný – 4 ks po 30 g, pôvod Taliansko, bez ďalšieho značenia, po dátume spotreby,

- cukrárske ozdoby červená ruža a maslová ruža - na etikete neuvedené povinné označenie o nepriaznivých účinkoch na deti,

- opatrenia neboli uložené, uložené bolo záznamom odstránenie nedostatkov zistených pri kontrole,

Cukráreň „TATIANA“ Námestie SNP 8, Rimavská Sobota

- nedodržiavanie zásad osobnej hygieny - pri manipulácii s nebalenými cukrárskymi výrobkami nebol používaný čistý pracovný odev,

- bezodkladné odstránenie nedostatkov ešte počas kontroly,

Cukráreň „KALIMERO“ Francisciho 641/2 Rimavská Sobota

- nevhodná manipulácia so surovinami/ polotovarmi/ hotovými výrobkami (pracovné plochy),

- bezodkladné odstránenie nedostatkov ešte počas kontroly,

Bagetéria, Školská 4, Veľký Krtíš

- ster z pracovného odevu zamestnanca – Bacillus cereus,

BELLA FORZA, s.r.o., Kaviareňcukráreň, Dolná 284/4, Žarnovica

- jeden zamestnanec pracoval bez odbornej spôsobilosti,

- pri vystavovaní nebalených cukrárskych výrobkov nebol na viditeľnom mieste štítok alebo výveska s informáciami o alergénoch, azofarbivách a dátumoch spotreby,

- predaj cukroviniek a nealkoholických nápojov po uplynutom dátume min. trvanlivosti (14 druhov, 32 kusov),

- predaj priemyselne vyrobených zmrzlín po uplynutí lehoty spotreby stanovenej výrobcom od otvorenia originálneho obalu,

- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,

Emília Krébesová, Lahôdky - cukráreň, Hodruša Hámre 232

- pri vystavovaní nebalených cukrárskych výrobkov nebol na viditeľnom mieste štítok alebo výveska s informáciami o dátume spotreby týchto výrobkov a o azofarbivách,

- predaj cukroviniek po uplynutom dátume min. trvanlivosti,

- nealkoholické nápoje po uplynutom dátume spotreby neboli oddelene uložené a zreteľne označené, že sú na iný než pôvodný účel, boli spoločne skladované v sklade potravín s ostatnými potravinami,

- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,

NOELE, s.r.o., Cukrárenská výrobňa a cukráreň, Bernolákova 11, Nová Baňa

- dvaja zamestnanci pracovali bez odbornej spôsobilosti (skončená platnosť osvedčení 31.12.2006),

- predaj nealkoholických nápojov po uplynutom dátume min. trvanlivosti (5 kusov),

- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,

- nebola predložená dokumentácia o čase dohotovenia cukrárskych výrobkov, čím nebol preukázaný dátum spotreby deklarovaný výrobcom,

- jeden druh cukrárskeho výrobku obsahoval azofarbivo E 124, doplnková informácia týkajúca sa

nežiaducich účinkov nebola na viditeľnom mieste uvedená, - nebolo preukázané overovanie zdravotnej bezpečnosti výrobkov,

- nevhodné pracovné plochy a podnosy na uloženie cukrárskych výrobkov, drevený regál a police bez vhodnej povrchovej úpravy, PVC krytina na podlahe vo výrobni poškodená, necelistvá, keramický obklad stien obitý,

Štefan Szabó – Študent, Espresso Študent, 1. mája 15, Banská Štiavnica

- 30 kusov aróm a 4 kusy azofarbív na výrobu zmrzliny po uplynutom dátume min. trvanlivosti,

- pri vystavovaných zmrzlinách nebol na viditeľnom mieste štítok alebo výveska s informáciami pre

kupujúcich o azofarbivách,

- zákaz uvádzania potravín po uplynutom dátume minimálnej trvanlivosti na trh,

Andrea Martinová – EVELYN, Výroba cukrárskych výrobkov a cukráreň, Svätokrížske nám.  1287, Žiar nad Hronom

- marenie výkonu ŠZD, zamestnanci RÚVZ neboli vpustení do prevádzky,

Košický kraj

 

Cukráreň Urban Cafe, Vrátna 4, Košice

- zmrazovanie korpusov a toustov plnených čokoládou, - uchovávanie cukrárskych výrobkov mimo chladiaceho zariadenia,

- nedostatočná prevádzková hygiena,

- predaj zmrzliny po uplynutí 24 hodín

Cukráreň AIDA, Hlavná 81, Košice

- nesprávny spôsob označenia alergénov a azofarbív v cukrárskych výrobkoch a v zmrzlinách,

- nepravidelné odkladanie vzoriek z vyrábaných zmrzlín,

Cukráreň AIDA, Komenského 24, Košice

- nesprávny spôsob označenia alergénov a azofarbív v cukrárskych výrobkoch a v zmrzlinách,

Cukráreň Delikatesa, Kováčska 49, Košice

- neoznačenie alergénov a azofarbív v cukrárskych výrobkoch,

- nepredloženie evidencie teplôt o uchovávaní cukrárskych výrobkov,

Cukrárenská výrobňa Vstupný areál (v ZSS Závodná jedáleň Vstupný areál, Areál USS

Košice)

- označenie alergénov na štítkoch predávaných cukrárskych výrobkov nebolo úplné (v označení výrobkov uvedené len číselné označenie alergénov - bezodkladne zjednaná náprava,

- podľa ust. § 55 ods. 2 písm. g) zák. č. 355/2007 Z.z. – nariadené uzatvorenie časti prevádzky na potrebné obdobie z dôvodu náhle vzniknutého technického nedostatku,

ZSS „CUPIKA“, Ul. Záhradná 99, Veľké Kapušany

- nepredložené rozhodnutie RÚVZ na zmenu v prevádzkovaní, došlo k rozšíreniu rozsahu činnosti o výrobu a predaj točenej zmrzliny, - upozornenie na povinnosť požiadať RÚVZ o návrh zmeny v prevádzkovaní,

Cukráreň Breziny 279 Prakovce

- evidencia o kontrole teploty v chladiacich zariadeniach nebola vedená,

- predávané cukrárske výrobky neboli úplne označené (azofarbivá, alergény),

Cukráreň Vanilka, Čierna nad Tisou

- nevhodný pracovný odev (sveter), manipulácia s cukrárskymi výrobkami bez jednorazových rukavíc a prac. pomôcok,

Espresso – Cukráreň FAMILY, Kráľovský Chlmec

- predaj cukrárskych výrobkov bez uvedenia dátumu spotreby (22 ks),

Nitriansky kraj

Veľkopredajňa Úspech, ESO kútik, Štefánikova 3, Nitra

- nedodržanie chladiaceho reťazca, - oprava chladiacej vitríny - vykonaná ihneď,

Kemal Čako – Jadran café, Župná 12, Komárno

- nevedená evidencia surovín ani výroby zmrzliny,

- nevykonáva sa meranie teplôt, nevedená evidencia teplôt, - výrobky neoznačené dobou spotreby

pre zákazníkov,

- nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny,

- zákaz uvádzania zmrzliny na trh,

Turan Kreci – ADRIA, Komárňanská 102, Hurbanovo

- nevedená evidencia surovín ani výroby zmrzliny,

- výrobky neoznačené dobou spotreby pre zákazníkov, neuvedené azofarbivá a alergény

- nie je možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny

- zákaz uvádzania zmrzliny na trh,

Jozef Bukriš – PARTY, CB Party cukráreň, Malá Jarková 2, Komárno

- predaj zmrzliny po dobe spotreby,

- nedostupné jednorazové rukavice,

- zákaz uvádzania zmrzliny na trh,

Cukrárska výrobňa a cukráreň, Malá 152, Veľké Kosihy

- stery z rúk u 2 zamestnancov - prekročené množstvo koliformných baktérií a Enterobacter,

Cukrárska výrobňa a cukráreň, E.B. Lukáča 1355, Komárno

- ster z pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov - prekročené množstvo koliformných baktérií a Enterobacter,

Cukrárska výrobňa a cukráreň, Brestovec 80

- ster z pracovného stola na plnenie cukrárskych výrobkov - prekročené množstvo koliformných baktérií, Enterobacter, E. Coli,

- váha - koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli,

- metlička na šľahanie – koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli, Citrobacter freundii

- pracovné oblečenie – koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli

- ruky zamestnanca – koliformné baktérie, Enterobacter, E. Coli,

Espresso – Café, Kozárovce

- neoznačenie alergénov na cukrárskych výrobkoch, prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď,

Cukráreň Orchidea, Šahy

- neviedla sa evidencia dopredaja zmrzliny, len dátum a čas výroby,

- chýbali teplomery v mraziacom zariadení a v 1 chladničke,

- nedostatok bol odstránený ihneď,

Europa – Café, Šahy

- chýbalo označenie alergénov v cukrárskych výrobkoch a zmrzline,

- prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď,

Tibor Páldi BETTI s.r.o., Želiezovce

- chýbalo označenie alergénov v zmrzline,

- prevádzkovateľ sa zaviazal tento nedostatok odstrániť – ihneď,

Cukráreň AH GASTRO M. R. Štefánika č. 11 Šurany

- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode (po kontrole odstránené a sfunkčnené zariadenie na oplachovanie porcovacieho náradia),

- predaj 3 druhov zmrzliny jeden deň po dátume spotreby,

- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,

- odstrániť zmrzliny po dobe spotreby z predaja,

Cukráreň PETRUŠKA M. R. Štefánika Nové Zámky

- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode,

- nepredložené dodacie listy od výrobkov (vlastná výroba cukrárskych výrobkov a zmrzliny),

- prekročený povolený limit kvasiniek vo vanilkovej zmrzline,

- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,

- predložiť dodacie listy od výrobkov,

- dodržiavať správnu výrobnú prax pri výrobe a skladovaní zmrzliny,

Cukráreň a kaviareň SAMBA Hlavné Námestie č. 7 Nové Zámky

- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode,

- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- neboli k dispozícii dodacie listy od cukrárskych výrobkov (výroba vo vlastnej výrobni prevádzkovateľa cukrárne,)

- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,

- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- predložiť dodacie listy od cukrárskych výrobkov,

Cukráreň BONITA Ul. J. Kráľa 19 Nové Zámky

- oplachovanie porcovacieho náradia v stojatej vode,

- tovar - originálne nealkoholické nápoje po dátume minimálnej trvanlivosti 14 kusov,

- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- neoznačenie otvorenia predávanej priemyselne vyrábanej zmrzliny,

- oplachovať porcovacie náradie pod tečúcou vodou,

- stiahnuť tovar po dátume minimálnej trvanlivosti z predaja,

- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

Cukráreň XXL -64 s.r.o. Kukučínova 8 Nové Zámky

- cukrárske výrobky po dátume najneskoršej spotreby (6 ks),

- nevedenie písomnej evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- stiahnuť výrobky po dátume najneskoršej spotreby z predaja,

- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

Cukráreň zmrzlina JADRAN M. R. Štefánika č. 43

- nevedenie evidencie o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- viesť evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu

Cukráreň Bonté P. Blahu 19 A Nové Zámky

- z pracovného prostredia a rúk zamestnancov zistené: Enterobacter, koliformné baktérie,

- vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke,

Kaviareň- Cukráreň- Zmrzlináreň SIMETRIA, Nám. M. R. Štefánika 5, Topoľčany

- pracovník výrobne zmrzliny s nalakovanými dlhými nechtami, bez pokrývky hlavy, bez pracovnej obuvi,

- skladovanie tovaru neštandardného so štandardným,

- skladovanie sypkého tovaru vo vreci priamo na podlahe,

- nevedie sa evidencia z monitorovania teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach,

- nevedie sa evidencia zo sanitácie náradia a prostredia,

- nevedie sa evidencia o odbere vzoriek,

- nedostatky v označovaní nebalených potravín,

- manipulácia s potravinami na ploche, ktorá slúži na ukladanie umytého riadu pri dreze na umývanie stolového riadu,

Cukráreň- Kaviareň DOBOŠKA J. Kráľa 12, Topoľčany

- nepoužívanie pracovného odevu,

- nedostatky pri manipulácii s nebaleným tovarom,

Prešovský kraj

 

Cukrárska výrobňa a prevádzka espressa, Vajanského 39, Prešov

- pracovníčka pri manipulácii s cukrárskymi výrobkami v espresse nemala možnosť umytia rúk priamo na predajni (odstránené umývadlo rúk),

- nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody v umývadle rúk a dreze v cukrárskej výrobni,

- poškodené okenné rámy a špinavé steny vo výrobni,

- prevádzkovateľ prijal dobrovoľné opatrenie na odstránenie zistených nedostatkov, čo potvrdil v

zápisnici,

Denný bar ROMANCA, Exnárova 11, Prešov

- chýbajúce záznamy o evidencii teploty cukrárskych výrobkov pri príjme,

- prevádzkovateľka prijala dobrovoľné opatrenie, čo potvrdila v zápisnici,

Cukráreň – bistro, Námestie sv. Martina 2, Lipany

- chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti u pracovníčky v cukrárni,

Cukráreň VICTORiJa Hlavná 26A, Prešov

- 2 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov,

- začaté správne konanie vo veci nariadenia opatrenia podľa § 19 ods. 1 zák.. č. 152/95 Z.z.

Magister – cukrárska výroba, 17. Novembra 13, Prešov

- 2 nevyhovujúce vzorky cukrárskych výrobkov,

- začaté správne konanie vo veci nariadenia opatrenia podľa § 19 ods. 1 zák.. č. 152/95 Z.z.

Bardfa Café,Radničné námestie č. 35, Bardejov

- nedôsledne vedená evidencia o výrobe cukrárskych výrobkov,

- pri predaji cukrárskych výrobkov chýba informácia pre spotrebiteľa o prítomných alergénoch,

Eis café Tranquilla, Radničné nám. 37, Bardejov

- nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti zamestnanca,

Cukráreň ColleRadničné nám. 8, Bardejov

- nevyhovujúce teploty pri skladovaní surovín používaných pri výrobe zmrzliny,

Kaviareň HARLEKÝN, Námestie slobody č. 18/20, Humenné

- suroviny používané na výrobu teplých nápojov (kávy, horúcej čokolády) neboli označené v

slovenskom jazyku,

- predaj cukrárskych výrobkov (punčových rezov 5 ks) po dátume spotreby,

Kaviareň GELATO s výrobou nebalenej zmrzliny teplou cestou, Námestie slobody 54,

Humenné

- suroviny používané na výrobu zmrzliny neboli označené v slovenskom jazyku,

- zároveň k týmto surovinám nebol predložený nadobúdací doklad,

- do času predloženia nadobúdacích dokladov - zákaz používania predmetných surovín,

Cukráreň Daisy, Mierová č. 64/2, Humenné

- suroviny používané na výrobu cukrárskych výrobkov neboli označené

v slovenskom jazyku,

- zistené suroviny na výrobu cukrárskych výrobkov (maslo, cukrárske ozdoby, presladená

pomarančová kôra) po dátume spotreby, príp. po dátume min. trvanlivosti,

- zistené suroviny neznámeho pôvodu (vlašské orechy), bez akéhokoľvek nadobúdacieho dokladu - suroviny prevádzkovateľ ešte v čase kontroly ihneď z prevádzky odstránil,

Výroba a predaj zmrzliny Námestie slobody T- 8, Humenné

- nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti,

Výroba nebalenej zmrzliny a ľadovej triešte, Osloboditeľov 1, Humenné

- suroviny používané na výrobu zmrzliny neboli označené v slovenskom jazyku,

Bistro Srdiečko Duchnovičova 532 /12, Medzilaborce

- mrazené krémy predávané zákazníkom do kornútika neboli po otvorení veľkospotrebiteľského balenia označené dátumom a hodinou otvorenia, čím sa nedal určiť ich skrátený dátum spotreby,

- predaj potravín (pistácie, kukuričné trubičky) po dátume min. trvanlivosti,

- predaj orig. balených cukroviniek označených v rozpore s nariadením EP a Rady (ES) č. 1333/2008 - v zložení cukroviniek bola uvedená informácia o prítomnosti farbív E 110, E 122, E 129, avšak absentovala doplnková informácia pre spotrebiteľa „Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť

a pozornosť detí“

Výroba a predaj zmrzliny v priestoroch EUROHOTELA LABOREC, A. Warhola 195/28,

Medzilaborce

- suroviny používané na výrobu zmrzliny neboli označené v slovenskom jazyku,

Výroba a predaj cukrárskych výrobkov POLARD, Vihorlatská 2713, Snina

- nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti,

 

Výroba balkánskej zmrzliny Staničná ul., Snina

- suroviny používané na výrobu

zmrzliny neboli označené

v slovenskom jazyku,

- predaj orig. balených cukroviniek

označených v rozpore s nariadením EP

a Rady (ES) č. 1333/2008 - v zložení

cukroviniek bola uvedená informácia

o prítomnosti farbív E 110, E 122, E

129, avšak absentovala doplnková

informácia pre spotrebiteľa „Môže mať

nepriaznivé účinky na činnosť

a pozornosť detí.“

Cukráreň a cukrárenská výroba Sladký sen, Hlavné námestie 90,Kežmarok

- zmrazovanie korpusov a

cukrárenských výrobkov,

- neoznačené suroviny,

- používanie tovarov po dátume

spotreby, resp. dátume minimálnej

trvanlivosti,

- skladovať polovýrobky

a hotové výrobky podľa ich

povahy (nezmrazovať),

- na výrobu nepoužívať

suroviny bez označenia podľa

platnej legislatívy a suroviny po

uplynutí dátumu spotreby, resp.

dátumu minimálnej trvanlivosti,

Cukráreň, Mariánske námestie 20, Spišské Podhradie

- nevedenie evidencie o kontrole teplôt

v chladiacich a mraziacich

zariadeniach,

- neoznačenie priemyselne vyrábaných

zmrzlín dátumom prvého otvorenia

obalu,

- cukrárske výrobky neoznačené

v štátnom jazyku (zahraničný výrobca,

nákup v Rakúsku),

- viesť evidenciu o kontrole

teplôt pri skladovaní,

- zabezpečiť evidenciu prvého

otvorenia priemyselne

vyrábanej zmrzliny,

- zabezpečiť, aby sa

v prevádzke ponúkal tovar

označený v štátnom jazyku,

Cukráreň – ADRIA, Nám. SNP 1758, Stropkov

- 1 pracovníčka nemala doklad o

odbornej spôsobilosti pre výkon

epidemiologicky závažnej činnosti,

Trenčiansky kraj

 

Cukráreň  RÉZKA, Zlatovská 9/A, Trenčín

- nebolo zabezpečené označenie

alergénov v cukrárskych výrobkoch

a azofarbív v zmrzline,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

Espresso, Melčice Lieskové 270

- nebolo zabezpečené označenie

alergénov a azofarbív v zmrzline,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

Cukráreň Zelničková, Nám. Slobody 10 Nové Mesto nad Váhom

- nebolo zabezpečené označenie

alergénov v cukrárskych výrobkoch,

- nedodržanie doby predaja

cukrárskych výrobkov,

- zabezpečiť označenie

alergénov,

- vyradenie z predaja

cukrárskych výrobkov,

Jadranská zmrzlina, Hviezdoslavova 5, Trenčín

- nebolo zabezpečené označenie

alergénov a azofarbív v zmrzline,

- nezabezpečená vysledovateľnosť,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

- zabezpečiť vysledovateľnosť,

Kaviareň L&Vis., HM TESCO, Viestova 5, Myjava

- nedostatočná úroveň osobnej

hygieny,

- nedostatočná úroveň prevádzkovej

hygieny,

- nedodržanie chladiaceho reťazca,

- zabezpečiť kontrolu osobnej

a prevádzkovej hygieny,

- sledovať uchovávanie

potravín v chladiacich

zariadeniach,

PARM stánok, Svätoplukova, Bánovce nad Bebravou

- nezabezpečené označenie alergénov

a azofarbív,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

Zmrzlina Jadran, Gagarinova 2973 Trenčín

- nezabezpečené označenie alergénov

a azofarbív v zmrzline,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

Bagetéria Caffé, Štúr. nám.7, Trenčín

- nedostatočná úroveň prevádzkovej hygieny,

- chýbali doklady o odbornej

spôsobilosti,

- potraviny v poškodených obaloch,

- potraviny po dobe spotreby,

- vykonať dôkladnú sanitáciu,

- zabezpečiť doklady

o odbornej spôsobilosti

zamestnancov,

- vyradiť z používania

potraviny v poškodených

obaloch,

-vyradiť z predaja potraviny po

dobe spotreby,

Cukráreň Adria, J. Palu, Nemšová

- zmrzlinová zmes po dobe spotreby,

- nezabezpečené označenie alergénov

a azofarbív,

- vyradiť zmrzlinovú zmes po

dobe spotreby,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

Cukráreň u Turka, Vajanského 1, Trenčín

- zamestnanci nemali doklad odbornej

spôsobilosti,

- predaj cukrárskych výrobkov po

dobe spotreby,

- nevyhovujúci spôsob skladovania

cukrárskych výrobkov,

- zabezpečiť odbornú

spôsobilosť zamestnancov,

- vyradiť cukrárske výrobky po

dobe spotreby z predaja,

- sledovať teploty v chlad.

zariadeniach,

Cukráreň MORGAN, Bradáčová 10, Myjava

- nezabezpečené označenie alergénov v cukrárskych výrobkoch a azofarbív v zmrzline,

- nezabezpečená vysledovateľnosť,

- zabezpečiť označenie alergénov a azofarbív,

- zabezpečiť vysledovateľnosť,

PARIS, Mierove nám. 13, Trenčín

- chýbali doklady o zdravotnej

a odbornej spôsobilosti,

- zabezpečiť doklady

o odbornej spôsobilosti

zamestnancov,

Kaviareňcukráreň Cofeeland NS Kaufland, Nové Mesto nad Váhom

- nezabezpečené označenie alergénov

v cukrárskych výrobkoch a azofarbív

v zmrzline,

- nezabezpečená vysledovateľnosť,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

- zabezpečiť vysledovateľnosť,

18

Cukrárenská výroba Alši, Nám. Ľ. Štúra 6/6, Bánovce nad Bebravou

- nezabezpečené označenie alergénov

v cukrárskych výrobkoch,

- polotovary neboli uchovávané podľa

požiadaviek výrobcu,

- zabezpečiť označenie

alergénov v cukrárskych

výrobkoch,

- zabezpečiť uchovávanie

polotovarov podľa

požiadaviek výrobcu,

Cukráreň Alžbetka, výroba a predaj zmrzliny Mierove nám. 7, Trenčín

- nezabezpečené označenie alergénov

a azofarbív,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

Výroba a predaj nebalenej zmrzliny, Hviezdoslavova 139, Trenčín

- nezabezpečené označenie alergénov

a azofarbív,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

Cukráreň Mňam Nové Mesto nad Váhom

- nezabezpečené označenie alergénov

a azofarbív,

- zmiešanie rôznych výrobných dávok,

- zabezpečiť označenie

alergénov a azofarbív,

- vyradiť z predaja zmrzlinu po

dobe spotreby,

Pracovisko odborného výcviku pri Strednej odbornej škole obchodu a služieb, Ul. Jnilemnického 24, Trenčín

- niektoré druhy potravín boli

skladované v druhotnom obale, neboli

k dispozícii údaje o výrobcovi, dátume

min. trvanlivosti,

- v mrazničke boli skladované

rozpracované cukrárenské výrobky

ako krémové plnky, korpus, vaječné

žĺtky, bielky,

- zabezpečiť, aby všetky

potraviny na prevádzke boli

označené a vysledovateľné,

- zabezpečiť, aby sa

nezmrazovali rozpracované

cukrárenské výrobky a

potraviny, ktoré boli na

prevádzku dodané

v nezmrazenom stave,

Cukráreň AZALKA Námestie slobody 1401, Púchov

- nezdokladovanie odbornej

spôsobilosti (4 pracovníci),

Prievidzské pekárne a cukrárne OC KORZO, Nábrežná 5A, Prievidza

- nepreukázaná odborná spôsobilosť,

DUKE Pekárstvo Necpaly, Kútovská, Prievidza

- nepreukázaná odborná spôsobilosť,

Cukráreň SAMUEL, Makovického 26/4, Prievidza

- nepreukázaná odborná spôsobilosť,

 

Trnavský kraj

 

Cukráreň Azték,  Winterova 27/A, Piešťany

- 1 druh suroviny na výrobu

cukrárskych výrobkov po dátume

spotreby,

- neuvádzanie doby spotreby pre

cukrárske výrobky,

- príkaz na stiahnutie potravín

po dátume spotreby z obehu,

Cukráreň, Hospodárska 19, Trnava

- neuvádzanie alergénov a azofarbív

pre nebalenú zmrzlinu,

Cukráreň, Študentská 2, Trnava

- neuvádzanie alergénov a azofarbív

pre nebalenú zmrzlinu,

Cukráreň - kaviareň Adria, M. Beňovského 355, Vrbové

- nedodržiavanie technologického

postupu a HACCP pri výrobe

zmrzliny,

- pracovníčka bez odbornej

spôsobilosti,

Cukráreň LEKO, Winterova 42, Piešťany

- pracovníčka bez odbornej

spôsobilosti,

Cukráreň, Park Pasáž 1719/1, Piešťany

- neoznačené zložky pre spotrebiteľa -

alergény a azofarbivá,

Cukráreň, Kolonáda, Winterova, Piešťany

- neuvádzanie alergénov a azofarbív

pre nebalenú zmrzlinu a cukrárske

výrobky,

Cukrárska výrobňa a cukráreň Monsalvy, Teplická, Piešťany

- nebol k dispozícii doklad

o stanovenej dobe spotreby

cukrárskych výrobkov,

Cukráreň AGA, R. Dilonga 1, Trnava

- bez uvedenia informácie pre

spotrebiteľa o alergénoch

a azofarbivách pre cukrárske výrobky,

- nekompletná evidencia o výrobe

cukrárskych výrobkov,

Cukráreň Lagúna, Pribinova 95, Hlohovec

- zamrazovanie cukrárskych výrobkov

počas ich výroby,

- suroviny bez označenia v štátnom

jazyku,

- skladovanie obalového materiálu

mimo skladových priestorov,

- bez kompletnej dokumentácie

odbornej spôsobilosti,

20

Radničná cukráreň Aida, Hlavná 1, Trnava

- suroviny na výrobu zmrzliny

a vyrobená zmrzlina boli po dátume

spotreby,

- neoznačenie alergénov a azofarbív

pre nebalenú zmrzlinu,

- suroviny na výrobu zmrzliny neboli

označené v slovenskom jazyku,

- príkaz na stiahnutie potravín

po dátume spotreby z obehu,

Cukráreň Lagúna, Nám. Sv. Michala 5, Hlohovec

- neoznačenie alergénov a azofarbív

pri cukrárskych výrobkoch,

Cukráreň Balkán, Pribinova 1, Hlohovec

- neoznačenie alergénov a azofarbív

pre nebalenú zmrzlinu,

- nezaznamenávanie teplôt

v chladiacich a mraziacich

zariadeniach,

Cukráreň, Mozartova 2, Trnava

- neoznačenie azofarbív pri nebalenej

zmrzline,

Cukrárska výroba Filová s.r.o., Horné Saliby 890

- znečistený keramický obklad

v umyvárni prepravných nádob,

- nedostatočný interval realizácie

maľovky 1 x za 2 roky (strop vo

výrobni bol sfarbený na hnedo),

- vykonať sanitáciu

- maľovku realizovať podľa

potreby, tak aby steny neboli

sfarbené,

Cukráreň Katica pri Cukrárska výroba Filová s.r.o., Horné Saliby 890

-v čase kontroly v umývadle na ruky

v zariadení pre osobnú hygienu

návštevníkov netiekla teplá voda,

- zabezpečiť prívod teplej vody

do umývadla v predsieni

zariadenia pre osobnú hygienu

návštevníkov (opraviť/vymeniť

prietokový ohrievač),

Cukrárska výrobňa s cukrárňou MONA Ladislav Morovič – MONA Dolné Saliby, 160

- Nitriansky tvaroh tučný hrudkovitý 4

ks á 250 g, 1 deň po DS) – vyradené

z obehu v čase kontroly,

- nepoužívať potraviny po

dátume spotreby resp. dátume

min. trvanlivosti,

Cukráreň TRYO –PMP s.r.o. Fučíkova 89 Sládkovičovo

- 1 pracovníčka bez preukázania

odbornej spôsobilosti,

- zázvorová limonáda 330 ml 5 ks po

dátume min. trvanlivosti (5/2013)

- Slovakia chips s paprikovou

príchuťou 75 g 1 ks po dátume min.

trvanlivosti (27.05.2013) - vyradené

z obehu v čase kontroly,

- zamestnávať len pracovníkov

s odbornou spôsobilosťou,

- neponúkať na predaj

potraviny po dátume spotreby

resp. dátume min. trvanlivosti,

Výroba, predaj a rozvoz zmrzliny vyrobenej teplou cestou a cukráreň Atila Šurnovský –

Jadran

- pre zákazníkov nebola k dispozícii

informácia o obsahu azofarbív

v zmrzline a v cukrárskych výrobkoch,

- Sprite 0,2 l, 19 ks po dátume min.

trvanlivosti (2.5.2013) - vyradené

z obehu v čase kontroly,

- sprístupniť informáciu na

viditeľnom mieste pre

konzumentov o obsahu

azofarbív v cukrárskych

výrobkoch s upozornením

„Može mať nepriaznivý účinok

21

Fučíková 126 Sládkovičovo

na činnosť a pozornosť detí.“,

- neponúkať na predaj

potraviny po dátume spotreby

resp. dátume min. trvanlivosti,

Cukráreň Dušan Halada Námestie Slobody 3097/37 Sereď

- 2 druhy cukrárskych výrobkov

(Florida 1 ks, ovocný košík 2 ks) po

dátume spotreby,

- 4 ks Sprite po dátume min.

trvanlivosti (2.5.2013),

- 1 ks pitná voda nesýtená 500 ml po

dátume min. trvanlivosti (17.4.2013),

1 ks Topping vaječný likér 650 g po

dátume min. trvanlivosti (13.2.2013),

- potraviny vyradené z obehu v čase

kontroly,

- neponúkať na predaj

potraviny po dátume spotreby

resp. dátume min. trvanlivosti,

Cukráreň Katarína Minárová M. R. Štefánika 3080 Sereď

- 4 druhy cukrárskych výrobkov

v počte 5 ks po dátume spotreby -

vyradené z obehu v čase kontroly,

- pre zákazníkov nebola k dispozícii

informácia o obsahu azofarbív

v zmrzline a v cukrárskych výrobkoch,

- neponúkať na predaj

potraviny po dátume spotreby

resp. dátume min. trvanlivosti,

- sprístupniť informáciu na

viditeľnom mieste pre

konzumentov o obsahu

azofarbív v cukrárskych

výrobkoch s upozornením

„Može mať nepriaznivý účinok

na činnosť a pozornosť detí.“,

Cukráreň Juraj Horváth Hlavná 944 Galanta

-2 druhy nápojov v počte 4 ks po

dátume min. trvanlivosti - vyradené

z obehu v čase kontroly,

- neponúkať na predaj

potraviny po dátume spotreby

resp. dátume min. trvanlivosti,

Cukráreň MARLIN  Mgr. Linda Macsaliová Mierové námestie 942/3, Galanta

- 1 druh cukrárskeho výrobku – kocka

lesná zmes v počte 3 ks po dátume

spotreby,

- 2 druhy nápojov po dátume min.

trvanlivosti, 1 ks Jupík multivitamín

a 3 ks Jupík jablko (330 ml) -

vyradené z obehu v čase kontroly,

- neponúkať na predaj

potraviny po dátume spotreby

resp. dátume min. trvanlivosti,

Cukráreň „Eispresso“ Nám. Bélu Bartóka 215 Veľký Meder

- cukrárenské výrobky podľa dodacích

listov boli dodávané z výrobne,

prevádzkovanej kontrolovaným

subjektom na inej adrese, k uvedeniu

ktorej do prevádzky však nebolo vydané

rozhodnutie orgánu verejného

zdravotníctva,

-zamestnanec nemal doklad o odbornej

spôsobilosti,

Cukráreň „Sedem trpazlíkov“ s výrobňou cukrárskych výrobkov a

- spoločné skladovanie nezlučiteľných

druhov potravín (nebalených

cukrárskych výrobkov, rozpracovaného

krému v nekrytej nádobe s balenými

surovinami),

- okamžité stiahnutie potravín

po uplynutí dátumu minimálnej

trvanlivosti z obehu,

Korzo Bélu Bartóka 2, Dunajská Streda

- suroviny (5 druhov) po uplynutí

dátumu minimálnej trvanlivosti boli

uskladnené spolu s ostatnými

surovinami,

- rôzne pasty k výrobe zmrzliny neboli

označené v štátnom jazyku,

- uchovávanie rôznych surovín

v plastových obaloch iných potravín,

preto nebolo možné skontrolovať ich

pôvod, dátum spotreby resp. dátum

minimálnej trvanlivosti,

- k výrobe niektorých cukrárskych

výrobkov boli používané farbivá E 104

a E 124, avšak pri ich predaji nebola

zabezpečená doplnková informácia pre

spotrebiteľa,

Cukráreň s výrobňou cukrárskych výrobkov a zmrzliny Stará ul. 652/2, Veľký Meder

- spoločné skladovanie nebalených

cukrárenských výrobkov s balenými

surovinami,

- uchovávanie rôznych surovín

v plastových obaloch iných potravín,

preto nebolo možné skontrolovať ich

pôvod, dátum spotreby resp. dátum

minimálnej trvanlivosti,

Cukráreň s výrobou a predajom zmrzliny Hlavná 454, Ohrady

- pri predaji porciovanej zmrzliny

spotrebiteľovi nebola zabezpečená

informácia o obsahu alergénov,

- niektoré suroviny k výrobe zmrzliny

neboli označené v štátnom jazyku,

Espresso s cukrárenskou výrobňou „Schery“ Ul. Zoltána Fábryho 1954/1, Dunajská Streda

- v zásuvke pracovného stola sa zistili

farbivá po uplynutí doby minimálnej

trvanlivosti - boli prevádzkovateľom

počas kontroly zlikvidované,

Cukráreň Hlavná 28/7, Dunajská Streda

- 1 zamestnanec nemal doklad

o odbornej spôsobilosti,

- na obaloch resp. na dodacích listoch

zmrzliny dodávanej z výrobne

kontrolovaného subjektu na inej adrese

nebol uvedený dátum a čas

zmrazovania, preto nebolo možné

overiť dodržiavanie doby predaja, ďalej

nebolo uvedené zloženie, obsah

alergénnych zložiek prípadne

azofarbív,

- uchovávanie potravín v plastových

obaloch iných potravín, preto nebolo

- okamžité stiahnutie potravín

po uplynutí dátumu minimálnej

trvanlivosti z obehu,

23

možné skontrolovať ich pôvod, dátum

spotreby resp. dátum minimálnej

trvanlivosti,

- 2 druhy potravín s uplynutým

dátumom minimálnej trvanlivosti boli

uchovávané spolu s ostatnými

potravinami,

- zmrazovanie 3 druhov chladených

cukrárskych výrobkov,

- 1 druh zmrzliny z 12 druhov a 1 druh

cukrárskeho výrobku neboli uvedené na

predložených dodacích listoch,

- zmrzlinové kornútky neboli chránené

pred dotykom kupujúcich,

- papierové obaly na balenie

cukrárskych výrobkov pre kupujúcich

boli uložené priamo na podlahe,

- marcipánové figúrky, zmrzlinové

kornútky v obaloch neboli označené

v štátnom jazyku,

- pri predaji zmrzliny nebola

zabezpečená informácia pre

spotrebiteľa o alergénoch prípadne

o obsahu azofarbív s doplnkovou

informáciou,

- v označení balených jedlých ozdôb na

torty s obsahom azofarbiva nebola

uvedená doplnková informácia,

Cukráreň Galantská cesta 658/2, Dunajská Streda

- nebola vedená evidencia z kontroly

príjmu tovaru,

- na obaloch resp. na dodacích listoch

zmrzliny dodávanej z výrobne

kontrolovaného subjektu na inej adrese

nebol uvedený dátum a čas

zmrazovania, preto nebolo možné

overiť dodržiavanie doby predaja,

- zmrzlinové kornútky neboli chránené

pred dotykom kupujúcich,

- 3 druhy zákuskov neboli uvedené na

predložených dodacích listoch,

- balené marcipánové figúrky neboli

označené v štátnom jazyku,

- pri predaji zmrzliny nebola

zabezpečená informácia pre

spotrebiteľa o alergénoch a

azofarbivách s doplnkovou

informáciou,

- uchovávanie v cukrárni zabalenej

porciovanej zmrzliny v mrazničke pri

teplote – 21 o C bez akéhokoľvek

24

označenia,

- uchovávanie potravín v plastových

obaloch iných potravín, preto nebolo

možné skontrolovať ich pôvod, dátum

spotreby resp. dátum minimálnej

trvanlivosti,

Cukráreň Marco a cukrárenská výrobňa, Námestie Slobody 146/12, Skalica

- nepredložené platné rozhodnutie

RÚVZ o uvedení priestorov do

prevádzky,

- nedodržiavanie osobnej hygieny

zamestnancov,

- bez preukázania odbornej

spôsobilosti,

- nedodržiavanie teplotného,

chladiaceho a mraziaceho reťazca -

bez monitorovacích zariadení,

evidencia sa nevykonáva,

- nevhodne uskladnené suroviny

a polotovary,

- pri predaji zmrzliny nebola

zabezpečená informácia pre

spotrebiteľa o alergénoch a

azofarbivách s doplnkovou

informáciou,

- v zápisnici z kontroly uložená

povinnosť zabezpečiť vhodné

skladovanie surovín

a polotovarov, vykonávať

evidenciu teplôt, zabezpečiť

vhodné pracovné oblečenie,

zabezpečiť odbornú

spôsobilosť zamestnancov,

Cukráreň Kotvička a cukrárenská výrobňa, Kolónia 1371/82, Senica

- pri predaji zmrzliny nebola

zabezpečená informácia pre

spotrebiteľa o alergénoch prípadne

o obsahu azofarbív s doplnkovou

informáciou,

- v zápisnici z kontroly uložená

povinnosť zabezpečiť na

viditeľnom mieste informácie

pre spotrebiteľa (azofarbivá,

alergény),

Svet zmrzliny, Potočná 31, Skalica

- nepredložené platné rozhodnutie

RÚVZ o uvedení priestorov do

prevádzky,

- nedodržiavanie osobnej hygieny

zamestnancov,

- bez preukázania odbornej

spôsobilosti,

- nedodržiavanie teplotného,

chladiaceho a

mraziaceho reťazca - monitorovacie

zariadenia síce k dispozícii, evidencia

teplôt sa ale nevykonávala,

- pri predaji zmrzliny nebola

zabezpečená informácia pre

spotrebiteľa o alergénoch a

azofarbivách s doplnkovou

informáciou,

- v zápisnici z kontroly uložená

povinnosť vykonávať

evidenciu teplôt, zabezpečiť

na viditeľnom mieste

informácie pre spotrebiteľa

(azofarbivá, alergény),

zabezpečiť zdravotnú a

odbornú spôsobilosť

zamestnancov,

Cukráreň OKEY, Martina Kollára 191, Čáry

- suroviny po dátume minimálnej

trvanlivosti,

- pri predaji zmrzliny nebola

zabezpečená informácia pre

- v zápisnici z kontroly uložená

povinnosť zabezpečiť na

viditeľnom mieste informácie

pre spotrebiteľa (azofarbivá,

25

spotrebiteľa o alergénoch prípadne

o obsahu azofarbív s doplnkovou

informáciou,

alergény),

Cukráreň Balkán, Bernolákova 115/6, Holíč

- pri predaji zmrzliny nebola

zabezpečená informácia pre

spotrebiteľa o alergénoch prípadne

o obsahu azofarbív s doplnkovou

informáciou,

- v zápisnici z kontroly uložená

povinnosť zabezpečiť na

viditeľnom mieste informácie

pre spotrebiteľa (azofarbivá,

alergény),

Žilinský kraj

Cukráreň, Krytá tržnica, Kuneradská, Rajecké Teplice

- nevedená evidencia o výrobe

zmrzliny (čas, objem),

Cukráreň s letnou terasou, Palárikova 87, Čadca

- nejednoznačné označenie dátumu

spotreby pri predaji cukrárskych

výrobkov,

- v čase úradnej kontroly

nedostatok odstránený,

Cukráreň, Nám. slobody 30, Čadca

- neplatný doklad o zdravotnej

spôsobilosti,

Cukráreň Adria, Nám. slobody 1057, Čadca

- chýbajúce označenie o obsahu

azofarbív a alergénov v dvoch

cukrárskych výrobkoch pre

spotrebiteľa,

- v čase úradnej kontroly

nedostatok odstránený,

Cukráreň pod lipou, Belanského 9, Kysucké Nové Mesto

- chýbajúci teplomer v chladiacej

vitríne,

- v čase úradnej kontroly

nedostatok odstránený,

Cukráreň Katka, Turzovka – Stred 166

- chýbajúci kontrolný teplomer

v mraziacom zariadení pri predaji

zmrzliny,

- nevedie sa evidencia o dodržiavaní

teplôt v chladiacich a mraziacich

zariadeniach,

- chýba označenie o obsahu azofarbív

a alergénov v cukrárskych výrobkoch

a zmrzline pre spotrebiteľa,

- v zázname uložené z ÚK,

Cukráreň MIFTAR, Turzovka - Stred

- znížená prevádzková hygiena vo

výrobnej a prípravnej časti,

- v zázname uložené z ÚK,

MK Club, Skalité 601

- chýbajúca evidencia teplôt,

- chýba označenie o obsahu azofarbív

a alergénov cukrárskych výrobkoch pre

spotrebiteľa - pri jednom druhu,

- v zázname uložené z ÚK,

26

Zmrzlinový stánok Elena Čarnecká, FLIP, Skalité - ústredie

- chýbajúce jednorazové pomôcky na

manipuláciu,

- chýba označenie o obsahu azofarbív

a alergénov v zmrzlinách pre

spotrebiteľa – pri jednom druhu,

- v zázname uložené z ÚK –

odstránené v čase výkonu

kontroly,

Lahôdky BENEVA, Čierne 137

- predaj zmrzliny bez súhlasného

rozhodnutia,

- chýbala tečúca telá a studená voda ako

chýba označenie o obsahu azofarbív

a alergénov pre spotrebiteľa,

- opatrenie uložené na mieste,

Cukráreň a výroba zmrzliny, Vrbická 4250/40, Liptovský Mikuláš

- chlad. zariadenia nevybavené

teplomermi,

- nevedená evidencia teplôt,

- alergény a azofarbivá neoznačené,

- cukrárske výrobky neoznačené

požadovanými údajmi,

- niektoré suroviny neoznačené

v slovenskom jazyku,

- vybaviť chlad. zariadenia

teplomermi,

- viesť evidenciu teplôt,

- označiť zmrzliny informáciou

o obsahu alergénov a azofarbív

pre spotrebiteľa,

- označiť cukrárske výrobky

údajmi podľa zák. č. 152/1995

Z.z.,

- označiť suroviny

v slovenskom jazyku,

Cukrárenská výrobňa, Smrečianska, Liptovský Mikuláš

- suroviny po dobe spotreby a dátume

minimálnej trvanlivosti,

- zákaz uvádzania surovín po

dobe spotreby a dátume

minimálnej trvanlivosti do

obehu,

Cafe Korzo, Nám. osloboditeľov 76, Liptovský Mikuláš

- cukrárske výrobky neoznačené

informáciou pre spotrebiteľa –

alergény,

- nezdokladovaná odborná spôsobilosť

u 1 pracovníčky,

- označiť cukrárske výrobky

informáciou pre spotrebiteľa –

alergény,

- vyradenie pracovníčky

z pracovnej činnosti,

Pizzéria, cukráreň Koruna, Námestie Mieru 1, Liptovský Mikuláš

- porcovacie náradie na zmrzlinu

v nádobke so stojatou vodou,

- zabezpečiť vyhovujúce

uchovávanie porcovacieho

náradia na zmrzlinu,

Café Včela – LIPPEK, cukráreň, Garbiarska, Liptovský Mikuláš

- cukrárske výrobky a zmrzliny

neoznačené informáciou pre

spotrebiteľa – azofarbivá,

- označiť cukrárske výrobky

a zmrzliny informáciou pre

spotrebiteľa – azofarbivá,

La Cremeria, Kamenné pole 4447/2, Liptovský Mikuláš

- cukrárske výrobky neoznačené

dátumom spotreby,

- cukrárske výrobky a zmrzliny

neoznačené informáciou pre

spotrebiteľov – azofarbivá a alergény,

- 2 pracovníci bez odbornej

spôsobilosti,

- označiť cukrárske výrobky

a zmrzliny informáciou pre

spotrebiteľa – azofarbivá,

- vyradenie 2 pracovníkov

z prac. činnosti,

27

Predajňa OD Kaufland, Demänovská cesta 754, Liptovský Mikuláš

- opotrebovaný náter mriežok

v chladiarenskom boxe, opotrebovaná

maľovka obvodových stien v zázemí,

- nevedená evidencia teplôt v chlad.

zariadení a o vykonanej sanitácii

a dezinfekcii,

- vykonať obnovu náterov

mriežok v chladiar. boxe

a vymaľovanie zázemia,

- viesť evidenciu teplôt

v chlad. zariadeniach

a o vykonanej sanitácii

a dezinfekcii,

Q JUB – coffee shop, Garbiarska 709, Liptovský Mikuláš

- cukrárske výrobky a zmrzliny

neoznačené informáciou pre

spotrebiteľa – azofarbivá a alergény,

- označiť cukrárske výrobky

a zmrzliny informáciou pre

spotrebiteľa – azofarbivá,

Cukrárenská výrobňa Vanilka, Liptovský Trnovec 144

- prítomnosť azofarbív v cukrárskych

výrobkoch nie je uvedená pre

konkrétne výrobky,

- označiť jednotlivé cukrárske

výrobky informáciou pre

spotrebiteľa – azofarbivá,

Pekáreňa Cukráreň u Zelníka, OD Podhora 51, Ružomberok

- cukrárske výrobky neoznačené

informáciou pre spotrebiteľa –

azofarbivá,

- označiť cukrárske výrobky

informáciou pre spotrebiteľa –

azofarbivá,

Cukráreň Palma, Podhora 4, Ružomberok

- cukrárske výrobky neoznačené

informáciou pre spotrebiteľa -

azofarbivá a alergény,

- 1 pracovník bez zdravotnej

spôsobilosti,

- 1 pracovník bez zdravotnej

a odbornej spôsobilosti,

- označiť cukrárske výrobky

informáciou pre spotrebiteľa –

azofarbivá a alergény,

- vyradenie 2 pracovníkov

z prac. činnosti,

Cukráreň CORDOBA, Námestie Osloboditeľov 70/9, Liptovský Mikuláš

- potraviny po dobe spotreby,

- nevyhovujúce skladovanie potravín,

- zmrzlina nie je po zmrazení

predávaná do 24 hodín,

- zákaz uvádzania surovín po

dobe spotreby,

- zabezpečiť vyhovujúce

skladovanie potravín,

- zmrzlinu po zmrazení

predávať do 24 hodín,

Cukráreň Bistro Pohoda, Liptovská Osada 334

- cukrárske výrobky neoznačené

informáciou pre spotrebiteľa -

azofarbivá a alergény,

- po otvorení obalu zmrzlinových

krémov neoznačené dátumom

a hodinou otvorenia,

- nevyhovujúce skladovanie kornútkov

na zmrzlinu,

- označiť cukrárske výrobky

informáciou pre spotrebiteľa -

azofarbivá a alergény,

- označiť zmrzlinové krémy po

otvorení dátumom a hodinou

otvorenia obalu,

- zabezpečiť vyhovujúce

skladovanie kornútkov na

zmrzlinu,

Cukráreň CENTRUM, Divadelná 7, Martin

- v čase kontroly nepredložené

doklady o pôvode tovaru – dodacie

listy - nevykonáva sa kvalitatívne

preberanie tovaru,

- plátenný uterák na ruky,

- predložiť doklady v určenom

termíne na RÚVZ

28

Cukrárska výrobňa, Ď. Langsfelda 159, Sučany

- v čase kontroly nepredložené

doklady – evidencia o výrobe

zmrzliny,

- zmrazovanie výrobkov,

- nevyhovujúce skladovanie,

- pracovné plochy využívané na iný

účel ako sú určené,

Cukráreň VIVIEN, sv. Cyrila a Metoda, Vrútky

- nepredložený doklad o odbornej

spôsobilosti,

- nepredložené dodacie listy

k cukrárskym výrobkom,

- neoznačovanie cukrárskych

výrobkov - alergény, azofarbivá,

Cukráreň U Aljeviča, I. čsl. brigády 6, Vrútky

- nepreukázanie dodržiavania doby

spotreby zmrzliny – nevedie sa evidencia,

- nevyhovujúca prevádzková hygiena,

poškodené, znečistené pracovné plochy,

- neoznačovanie cukrárskych výrobkov - alergény, azofarbivá

Cukrárska výrobňa – SPV SOŠ obchodu a služieb, Gogoľova 1, Martin

- nevyhovujúca prevádzková hygiena,poškodené pracovné plochy,

- nevedenie evidencie otvorených veľkospotreb. balení,

- nevyhovujúci spôsob likvidácie odpadu.

- zabezpečiť vymaľovanie priestorov, čistotu,

- úpravu pracovných stolov,

- zabezpečiť evidenciu otvorených veľkospotreb.

balení,

- zabezpečiť vhodný spôsob likvidácie odpadu v súlade s platnou legislatívou

 

Kým Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si ju dopriali Gréci a Rimania. Odhliadnuc od toho však Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou.

Prvým zmrzlinovým dezertom, ktorý vyrobili Číňania, bolo roztlačené ovocie zmiešané so snehom a kúskami ľadu. Práve tento čínsky dezert môžeme považovať za predchodcu aj dnes obľúbenej ovocnej drene.

Tak ako kedysi aj v súčasnosti patrí zmrzlina k obľúbeným pochúťkam. Hoci sa dnes k nej môžeme dostať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, v minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom označovaným "ľadová senzácia" alebo "mrazivá vášeň", na ktorej si pochutnávali len na kráľovských dvoroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu