Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Inšpektori si od polovice júla posvietia na predaj cigariet: Pomôžu im deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obchody či trafiky, ktoré predávajú cigarety osobám mladším ako 18 rokov, sa už možno o niekoľko týždňov nevyhnú pokutám. Od polovice júla inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) odštartujú kontroly prevádzok, na ktoré použijú deti mladšie ako 18 rokov. Na dnešnej tlačovej konferencii o projekte Na veku záleží to vyhlásila ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová.

Podľa riaditeľky doteraz nebolo možné reálne pokutovať prevádzky, ktoré nelegálne predávali cigarety. "Napriek tomu, že SOI už dva roky po sebe v rokoch 2008 a 2009 vykonala veľké celoplošné kontroly, v roku 2009 aj s uložením pokút, Najvyšší súd v dvoch svojich rozsudkoch zo štyroch dôvodil, že prizvanie maloletej osoby ku kontrole nie je zákonným postupom, že je to získavanie dôkazov v správnom konaní a toto má byť upravené v zákone, čo vtedy nebolo," vysvetlila Machútová.

SOI preto požiadala ministerstvo zdravotníctva, aby v rámci novely zákona o ochrane nefajčiarov, nepriamo novelizovalo aj kompetenčný zákon. Rezort súhlasil a novela začne platiť 1. júla tohto roka.

Pokuty budú podľa riaditeľky spočiatku mierne, presné sumy nechcela uviesť. Povedala však, že vysoké pokuty hrozia prevádzkam, ktoré počas kontrol v rokoch 2008 a 2009 predali cigarety aj 11- či 12-ročným deťom, v prípade, že sa u nich opakovanie zistia prešľapy.

"Pri opakovaných porušeniach budeme nemilosrdní, tam využijeme zákonné sadzby. Tam je 6638 eur, to môže dostať tak veľký, ako aj malý predajca za porušenie zákona, myslím, že by to mal byť Damoklov meč," podčiarkla.

Práve niektoré z prevádzok, kde sa zistili prešľapy, dali podnet na súd, že postup pri kontrolách bol nezákonný, s ktorým aj uspeli. Machútová dodala, že cieľom kontrol nie sú represie, ale to, aby sa cigarety nedostávali k deťom. Preto SOI vopred avizuje kontroly, na ktorých sa môžu zúčastniť dokonca aj médiá.

Počas kontrol v roku 2008 zistili inšpektori porušenie zákona v priemere v 64 percentách. Cigarety vtedy predali maloletým v každej večierke, menej sa to stávalo v trafikách a stánkoch, najmenej v obchodných centrách. "Počet porušení už za rok klesol. V roku 2009 bolo priemerné porušenie v 55 percentách prípadov," povedala Machútová.

Predaj cigariet maloletým osobám sa už 15 rokov snaží zastaviť projekt Na veku záleží. Jeho gestorom jej Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR. V rámci projektu bolo postupne vyškolených 140.000 predajcov tabakových výrobkov na celom Slovensku.

"Možno sa zdá čudné, že robíme takúto aktivitu už 15 rokov, lebo keby sme to dali do nejakého absurda, ideme sami proti sebe. Už len od roku 2009 do minulého roku klesol počet fajčiarov z 26 percent na 23, to znamená, máme tretí najnižší počet fajčiarov v Európe," zažartoval na dnešnej tlačovej konferencii prezident ZOCR Pavol Konštiak.

Obchodníci však podľa neho majú aj spoločenskú zodpovednosť, ktorá je hlavne o mladej generácii. V rámci aktuálneho ročníka chystajú organizátori projektu Na veku záleží bilbordovú, ale aj internetovú kampaň a online kvíz.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu