Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Východniarov čakalo prekvapenie: Autá im pokryl piesok zo Sahary!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: tvnoviny.sk)

KOŠICE - Prach svetlohnedej farby spozorovali dnes ráno na karosériách svojich áut či parapetoch okien obyvatelia viacerých okresov na východnom Slovensku. Podľa názoru meteorológov ide zrejme o jemné čiastočky piesku, ktoré sa dostali na naše územie až zo severu Afriky.

Zo spomínaného prachu odobrali dnes ráno vo Vranove nad Topľou viacero vzoriek pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). "Kontaktovali sme sa s ďalšími našimi pracoviskami z Humenského a Stropkovského okresu, aj tam takýto výskyt zaznamenali," povedala riaditeľka vranovského RÚVZ Ľudmila Rosiarová.
      
S prachom pieskovej až hnedooranžovej farby sa stretli aj v okrese Michalovce. "Zaznamenali ho napríklad v meste a v okolí Zemplínskej šíravy. Potvrdili mi to kolegovia z Michaloviec," uviedol prednosta Obvodného úradu životného prostredia vo Vranove nad Topľou Juraj Andrejco.
      
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal k spomínanému úkazu na Zemplíne tlačovú správu. Podľa nej sa saharský prach a piesok dostal na Slovensko vplyvom oblačnosti, ktorá vďaka južnému prúdeniu priniesla na východ krajiny nočné zrážky.  
      
"Silný vietor v oblasti Líbye a západného Egypta vyniesol v utorok (28.5.) do ovzdušia veľké množstvo prachu a piesku. Vďaka prevládajúcemu južnému prúdeniu sa dostal nad Stredozemné more, do blízkosti juhu Talianska a na západ Grécka. V stredu jeho časť prenikla ďalej do vnútrozemia nad Balkán a v noci nad Maďarsko, pričom druhá časť prachu sa vďaka odlišnému prúdeniu nad Gréckom dostala zase nad Turecko," informoval meteorológ Jozef Csaplár.
      
Meteorologická situácia spôsobujúca presun saharského pachu a piesku nad Európu alebo Slovensko nie je zriedkavá. "Samozrejme, každá malá slovenská lokalita nezaregistruje saharský prach v zrážkach každý rok, ale v rámci Slovenska je možné hovoriť o jeho každoročnom výskyte," poznamenal hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu