Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenka žaluje Ryanair kvôli otrockým zmluvám: Zažívala som kultúru strachu!

Zuzana (vľavo) a Alessandra zažalovali Ryanair
Zuzana (vľavo) a Alessandra zažalovali Ryanair (Zdroj: dn.no)

OSLO - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair opäť lieta v problémoch. Najnovšie čelí žalobe zo strany dvoch bývalých letušiek, ktoré tvrdia, že v dobe, kedy pre ňu pracovali, prežívali hotové peklo. Bolo to údajne kvôli otrasným pracovným podmienkam a "otrockým zmluvám", ktoré museli podpísať.

Na strane poškodených žien, Slovenky Zuzany a Talianky Alessandry Coccy (35), stojí pracovná organizácia Parat, ktorá je presvedčená o tom, že Ryanair porušuje nórske zákony. Podľa nej poskytujú výpovede žalujúcej strany skutočný pohľad na to, ako sa aerolinky správajú voči svojim zamestnancom. Činnosť Ryanairu kritizujú aj konkurenčné Škandinávske aerolinky SAS, ktoré tvrdia, že porušuje daňový zákon. Daň totiž odvádza do Írska napriek tomu, že podniká v Nórsku. Hovorca Ryanairu akékoľvek pochybnosti v tomto smere odmieta. Uviedol, že letušky majú uzatvorené "írske zmluvy a lietajú na lietadlách, ktoré sú zaregistrované v Írsku a dajú sa tak považovať za írske teritórium.".

Informácie o spomínanej žalobe zo strany bývalých zamestnankýň ako prvý zverejnil v stredu nórsky denník Dagens Næringsliv. V článku sa píše o "kultúre strachu", ktorej boli dennodenne vystavované. Po tom, ako ich prijali do práce, si museli zaplatiť za tréning. Peniaze im boli sťahované z výplaty po dobu šiestich mesiacov. Mladé ženy taktiež uviedli, že pracovná zmluva bola formulovaná tak, že ich mohli kedykoľvek a bez akéhokoľvek vysvetlenia a predošlého upozornenia vyhodiť. Spoločnosť im nikdy nepreplatila PN-ku ani čas, ktorý museli byť doma v pohotovosti pre prípad, že by ich povolali do služby.

Keď nedávno Alessandru tesne pred uplynutím dvanásťmesačnej skúšobnej lehoty prepustili, (údajne kvôli tomu, že pasažierov raz pustila príliš skoro na palubu a nesprávne používala palubný mikrofón), neponúkol jej bývalý šéf ani letenku na cestu domov. "Palubní sprievodcovia nemajú v Ryanairi žiadne postavenie, takže sa boja vôbec niečo povedať, aby neprišli o prácu," prehovorila o pomeroch, ktoré panujú v najväčšej leteckej spoločnosti v Európe. Talianka porozprávala aj o tom, ako aerolinky často vyhadzujú letušky kvôli tomu, že sú choré. "Ak sa necítite dobre, aj tak Vás donútia pracovať. Vôbec ich nezaujíma, že môžete nakaziť pasažierov."

Rovnaký osud čakal aj na Zuzanu. Aj ju vyhodili v skúšobnej dobe, konkrétne koncom januára. "Ryanair vykorisťuje ľudí, čo si hľadajú prácu a keď ich naláka, potom si s nimi robí, čo chce," povedala pre Dagens Næringsliv s tým, že aerolinky žaluje nielen kvôli tomu, ako s ňou zaobchádzali, ale aj preto, aby pomohla bývalým kolegyniam, a aby Ryanair konečne zmenil svoje praktiky.

Jej slová potvrdila aj ďalšia slovenská letuška, ktorá si neželá byť menovaná, pretože pre Ryanair ešte stále pracuje. "V Ryanairi sa toho veľa deje. Šikana, klamstvá a manipulovanie s ľuďmi sú tu úplne bežné. Je to tu naozaj zlé," povedala Topkám. Aerolinky v súvislosti s podanou žalobou uviedli, že sa proti akýmkoľvek obvineniam, či už zo strany odborov, zamestnancov, alebo štátu, budú brániť.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu