Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gašparovič vymenoval Mamojku za rektora, Beblavý zdvíha varovný prst

Mojmír Mamojka
Mojmír Mamojka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéfa parlamentného výboru pre školstvo Mojmíra Mamojku prezident vymenoval za rektora súkromnej Vysokej školy v Sládkovičove. Podľa šéfa výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a člena školského výboru Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) si bude musieť dávať pozor, aby nedošlo k podozreniam, že uprednostňuje svoju súkromnú školu.

Podľa poslancov školského výboru musí sám Mamojka posúdiť, či bude obidve funkcie fyzicky stíhať. Právne prekážky pre vykonávanie oboch funkcií nevidia. Podľa šéfa ústavnoprávneho výboru parlamentu Róberta Madeja to nie je v rozpore s ústavou a ani v rozpore so zákonom o konflikte záujmov.

Samotný Mamojka v tom taktiež nevidí problém. "Celý život sa pohybujem na akademickej pôde. Je to právne aj morálne v poriadku," poznamenal Mamojka, ktorý očakáva, že ho to bude stáť 16 až 18 hodín práce denne.

Podľa Beblavého je veľmi citlivé byť predsedom konkrétnej inštitúcie a predsedom výboru, ktorý sa zaoberá zákonmi regulujúcimi túto sféru. "Pri hlasovaniach si bude musieť dávať pozor, či presadzuje verejný záujem alebo svoju školu," doplnil.

Ďalší členovia výboru Martin Fronc (KDH) a Jana Žitňanská (SDKÚ-DS) sú skôr za to, aby človek vykonával len jednu funkciu. "Som zástanca toho, že človek má robiť jednu vec a práca poslanca je náročná, musí to však posúdiť on sám," dodala Žitňanská. V ovplyvňovaní legislatívy neočakáva nejakú zmenu a Mamojkov prínos zatiaľ hodnotí pozitívne vzhľadom na to, s čím podľa nej prichádza do parlamentu minister školstva Dušan Čaplovič. "Zabránil niektorým nezmyslom alebo ich aspoň zmenšil," dodala.

Prezident Ivan Gašparovič v utorok okrem Mamojku vymenoval aj ďalších dvoch rektorov. Vymenovací dekrét rektora Akadémie médií, odbornej vysokej školy mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave si z rúk prezidenta prevzal Eduard Chmelár a Paneurópsku vysokú školu v Bratislave povedie Ján Svák.

Zároveň vymenoval aj 27 nových vysokoškolských profesorov. Na verejných vysokých školách na Slovensku pôsobí 1 512 profesorov, súkromné vysoké školy majú 171 a štátne vysoké školy 78 profesorov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu