Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prieskum ukázal konzervatívnosť Slovákov: Vianoce chcú stráviť doma s rodinou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci sa v čase vianočných sviatkov držia tradičných zvykov. Takmer tri štvrtiny ľudí na Slovensku plánuje tráviť sviatky predovšetkým doma s najbližšou rodinu. Na večeru si dajú vyprážaného kapra a pustia si vianočné koledy.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Home Credit, realizovala agentúra Stem/Mark na vzorke 1005 respondentov.

"Slováci sú konzervatívni nielen, čo sa týka dodržiavania tradícií. Tento rok sa ani nechystajú zásadne meniť spôsob nakupovania darčekov," priblížil výsledky prieskumu analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub. Tradičným miestom tak zostávajú podľa jeho slov pre nákupy vianočných darčekov kamenné obchody, kde ich plánuje realizovať 75 % opýtaných.

Internetové obchody však postupne dobiehajú rozdiel, tento rok si ich pre nákup vianočných darčekov plánuje vybrať 42 % ľudí.  "O nákupy v zahraniční nie je až taký záujem. Osobne sa za hranice vydá len 9 % ľudí," doplnil Kozub.

Na prípravu štedrej večere či zdobenie stromčeka sa chystajú minúť viac peňazí Slováci ako Česi. V Českej republike je táto suma odhadovaná na jednu domácnosť v priemere na 160 eur, na Slovensku je to viac ako 240 eur. "Výška výdavkov za jedlo, alkohol, nealko nápoje, stromček alebo ozdoby súvisí s ekonomickou situáciou väčšiny domácností, no Slováci sa počas Vianoc pri tradičných výdavkoch uskromňujú menej," skonštatoval Kozub.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu