Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Teploty tento týždeň klesnú o 15 stupňov: Slovensko čaká sneženie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Po teplých septembrových dňoch s teplotami dosahujúcimi tridsiatky, ktoré budú pretrvávať až do stredy, sa nad územie Slovenska rozšíri nízky tlak vzduchu. Od štvrtka sa tak na nás chystá výrazné ochladenie a dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá na horách dokonca sneženie!

Teploty, ktoré tešia predovšetkým teplomilných ľudí, pretrvávajú vďaka tlakovej výši, ktorá sa zo strednej Európy presúva nad Ukrajinu a po jej zadnej strane prúdi do našej oblasti od juhu teplý vzduch.

Pondelok prinesie jasné až polojasné počasie s teplotami od 26 do 31 stupňov, na Orave a v severných okresoch Prešovského kraja bude okolo 24 stupňov, na horách nad 1500 m okolo 16 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h), na juhozápade do 7 m/s (25 km/h), na juhu stredného Slovenska len slabý vietor.

V utorok vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu od juhu až juhozápadu. Noc bude jasná až polojasná, v nižších polohách očakávajte nad ránom ojedinele hmly. Teplota klesne na 11 až 6, na juhu na 17 až 12 stupňov. Jasné počasie pretrvá aj počas dňa, popoludní na krajnom západe a na severozápade bude prevažne polooblačno. Ojedinele sa vyskytnú prehánky a búrky, najmä vo večerných hodinách. Denné teploty vystúpia na 27 až 32, na Orave, Liptove a Spiši na 25 stupňov. Na horách bude okolo 17 stupňov.

V stredu nad Slovensko od západu postúpi v brázde nízkeho tlaku vzduchu studený front. Opäť jasno až polojasno, v západnej časti krajiny pribudne oblačnosť a objaví sa dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Lokálne aj intenzívne zrážky. Nočná teplota sa bude pohybovať medzi 18 až 13 stupňami, v severnej polovici stredného a východného Slovenska bude okolo 11 stupňov. Cez deň rátajte s 25 až 31 stupňami. Na krajnom západe, strednom Považí, Kysuciach a v severnej polovici stredného Slovenska sa ochladí na 19 až 25 stupňov. Vietor západných smerov bude na východe okrem Spiša prevažne južný o rýchlosti 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Vo štvrtok územie Slovenska zasiahne zvlnený studený front, ktorý sa len veľmi pomaly bude presúvať smerom na východ. Očakávajte preto veľkú oblačnosť až zamračené a na väčšine územia dážď alebo prehánky. Od 1500 m dokonca sneženie. Lokálne aj intenzívne zrážky. V noci klesnú teploty na 13 až 8, na juhovýchode okolo 15 stupňov. Cez deň vystúpia na 12 až 16 stupňov, na severozápade len okolo 9 stupňov, na juhovýchode ešte miestami okolo 19 stupňov.

Piatok prinesie studený vzduch, ktorý k nám bude prúdiť za studeným frontom v tyle tlakovej níže so stredom nad Škandináviou. Premenlivá, v noci na severe a východe ešte prevažne veľká oblačnosť. Miestami sa vyskytne dážď alebo prehánky, od približne 1500 m snehové. Zrážková činnosť zoslabne. Zrána a dopoludnia miestami zamračené s nízkou oblačnosťou alebo hmlisto. Noc bude chladná s teplotami od 10 do 5 stupňov, cez deň 16 až 21, na severe 11 až 16 stupňov.

V sobotu v západnom až severozápadnom prúdení bude nad Slovensko okolo tlakovej
níže nad Baltským morom prúdiť morský vzduch. Odrazí sa to na premenlivej, na severe prechodne až veľkej oblačnosti. Ojedinele sa objaví občasný dážď alebo prehánky, najmä však na severe. Nočná teplota 12 až 7, na juhozápade okolo 14 stupňov. Denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 stupňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu