Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Horúčavy nás trápia už týždeň, rekordy padajú cez deň aj v noci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Horúčavy trápia Slovensko už týždeň. Tak ako po minulé dni aj vo štvrtok (5.7.) padali teplotné rekordy. Nezaznamenalo ich iba šesť z 53 staníc. Horúco bolo aj v noci. Podľa klimatológa Pavla Faška bolo vo štvrtok najteplejšie na juhu stredného Slovenska.

"Napríklad v Rimavskej Sobote bola maximálna denná teplota 37,3 stupňa Celzia, v Boľkovciach pri Lučenci 37,6 stupňa Celzia či v Dudinciach 37,1 stupňa Celzia," vymenoval niektoré rekordy Faško. Tropické horúčavy dokazuje aj teplota nameraná v Lome nad Rimavicou, kde bolo 30 stupňov Celzia. "Toľko sme tento rok na tomto mieste ešte nezaznamenali," informoval klimatológ.

Vysoké teploty boli aj v noci. V Revúcej namerali až 21,4 stupňa Celzia, v Moldave nad Bodvou 20 stupňov Celzia a pod dvadsiatku neklesla teplota ani v Košiciach. "V noci tam bolo 20,8 stupňa Celzia," uviedol pre TASR Faško. Na rozdiel od minulých nocí, táto nebola vďaka dažďu až taká horúca pre západné Slovensko. "Ale predchádzajúce noci tu boli tropické," upozornil klimatológ.

Dodal, že drvivá väčšina staníc namerala vo štvrtok tropické denné teploty vzduchu. Nestalo sa tak len v Poprade. "Tam bolo len 28,3 stupňa Celzia," poznamenal Faško. Príjemné počasie bolo podľa jeho slov vo vysokohorských oblastiach. "Na Lomnickom štíte sme namerali 14,8 stupňa Celzia, na Chopku 19 a na Štrbskom Plese 25,5 stupňa Celzia. A to je príjemné počasie," povedal klimatológ.

Faško upozornil, že okrem maximálnych denných teplôt sú vysoké aj priemerné teploty, ktoré dosahujú 27 stupňov Celzia a viac. Horúco je cez deň aj v noci a človek nemá pred teplom podľa Faška kam utiecť. Klimatológ varuje, že takéto počasie môže spôsobovať a aj spôsobuje problémy aj zdravým ľuďom. Treba si preto na seba dávať pozor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu