Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Unikátny úkaz videli prví Tatranci

Astronómovia Theodor Pribulla (35, vľavo)  a Augustín Skopal (49) z AsÚ SAV v Starej Lesnej. Zobraziť galériu (2)
Astronómovia Theodor Pribulla (35, vľavo) a Augustín Skopal (49) z AsÚ SAV v Starej Lesnej.

VYSOKÉ TATRY – Unikátny objav! Augustín Skopal (49) a Theodor Pribulla (35) ako prví zaznamenali zriedkavý jav medzi symbiotickými hviezdami (dvojhviezdami), takzvaným červeným obrom a bielym trpaslíkom.

Dvojica astronómov z Astronomického ústavu v Tatranskej Lomnici spozorovala takzvaný výtrysk hmoty zo symbiotických hviezd vzdialených od Zeme päťtisíc svetelných rokov. Tento jav bol v minulosti pozorovaný iba dvakrát. Unikátny úkaz sa podarilo spozorovať pomocou ďalekohľadov v AsÚ SAV v Starej Lesnej, na Skalnatom plese a v Kanade. „Pozorovania symbiotických hviezd robíme niekoľko rokov. Z obra, ktorý je stokrát väčší ako naše Slnko, dopadá na trpaslíka, ktorý je veľký asi ako Zem, hmota. Pritom dochádza k zmenám v jasnosti hviezd. V lete sme pozorovali, že na Z Andromeda došlo k 6-násobnému zjasneniu,“ uviedol A. Skopal.

Jeho kolega T. Pribulla bol v tom čase v Kanade. Odtiaľ ďalekohľadom a špeciálnym meraním zaznamenal samotný výtrysk hmoty s rýchlosťou 5-tisíc km za sekundu. „Mali sme šťastie. Ale to praje pripraveným,“ komentovali unikátnosť pozorovania Tatranci. Astronómovia poznajú okolo 200 symbiotických hviezd. Ako a prečo dochádza k prenosu hmoty z obra na trpaslíka, sa presne nevie. Pomocou špeciálnych meraní dokážu však zistiť teplotu i chemické zloženie symbiotických hviezd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu