Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Zákaz hazardu nevyšiel, automaty si mnohé obce nechali

Hrá sa ďalej, len treba ísť do vedľajšej dediny Zobraziť galériu (4)
Hrá sa ďalej, len treba ísť do vedľajšej dediny

BRATISLAVA - Novelou zákona o hazarde, ktorú navrhlo KDH, sa v júli minulého roka posunuli právomoci zakázať herne a automaty na samosprávy. Hazard vyhnali za hranice svojej obce alebo mesta prijatím záväzného nariadenia v 22 prípadoch.

Po polroku praxe sa ukazuje, že automaty nie sú až takým strašiakom ako sa zdalo. „Eufória z hrania už opadla, sem tam do stroja niekto hodí mincu, dve, ale tie časy, keď sa tu striedali hráči sú dávno preč,“ potvrdil majiteľ pohostinstva v Banskobystrickom kraji, kde Všeobecným záväzným nariadením ešte hracie automaty nezakázali.

Sabinovskí radní ako prví na Slovensku rozhodli, že hazard vo svojom meste celoplošne zakážu. Nasledovať ich mali ďalší, no pridala sa iba hŕstka samospráv, zhruba dvadsať obcí. Dôvod je jednoduchý, prichádzajú o peniaze, ktoré každá obec potrebuje. A tak tí čo hrali, hrajú ďalej, len musia chodiť na pivo do vedľajšej dediny.“Zatiaľ máme predbežné správy, že k miernemu poklesu došlo, okolo 2000 hracích miest. Tieto počty však budú výraznejšie klesať v priebehu roka, čím sa Slovensko dostane na počet cca 20.000 hracích miest,“ zhodnotil zástupca Asociácie hier a zábavy Igor Vicel. Dodal, že toto číslo v rámci Európy je už dnes jedno z najmenších z hľadiska počtu obyvateľov. Naopak daňové zaťaženie prevádzkovania automatov a videohier patrí k jedným z najvyšších.

Zákaz hazardu nevyšiel, automaty
Zobraziť galériu (4)


Automat stojí asi 7000 eur, po piatich rokoch sa musí vyradiť. Ročný poplatok za videohru stúpol zo 4000 na 4700, z toho samospráve sa odvádza 800 eur. Za výherný automat sa ročne odvádza 3400 eur, z toho samospráve 1500 eur. Igor Vicel by takéto prerozdeľovanie financií medzi obce a štát prehodnotil. „Dnes je jednoznačne pri jednom druhu zariadení obec ukrátená voči inému podobnému druhu zariadenia, čo v praxi môže zvádzať k ďalším nekoncepčným obmedzovaniam.“

Igor Vicel je presvedčený, že prohibícia nielenže nefunguje, ale aj stojí štát nemalé peniaze. „Novela otvára pre štát priestor pre stratu príjmov z lotérií a stávkových hier až do 75 miliónov eur  ročne a ohrozuje aj o mnohé zo 14 000 pracovných miest, ktoré dnes živia ľudí v hracom priemysle. A to celkom zbytočne a bez efektu.“

Štát na jednej strane novelou zákona vyhlásil boj hazardu, ale na strane druhej oceňuje úspechy v tejto legálnej sfére podnikania. Vlani ministerstvo hospodárstva a ministerstvo práce udelili čestné uznanie za zodpovedné podnikanie a prínos pre zamestnanosť v SR jednému z prevádzkovateľov výherného hracieho odvetvia Slov-matic u.

Zákaz hazardu nevyšiel, automaty
Zobraziť galériu (4)


Podľa Vicela sa situácia o pár rokov zmení aj bez legislatívy, pretože na internet sa presunie väčšina klientely. Čo je však problematické, sociálne siete, na ktorých mladí trávia viac času než je zdravé, ponúkajú aj hry imitujúce skutočný hazard v kasínach. Viaceré zahraničné štúdie poukazujú na obrovský nárast online hazardu aj vo veku násťročných.

Zatiaľ čo do kamennej herne môžu odmietnuť vstup patologickým hráčom a mladistvým, na internete hrá ktokoľvek. Pritom štát má kontrolu nad všetkými zariadeniami v kamenných prevádzkach, kontroluje bez problémov všetky daňové a odvodové povinnosti z tohto druhu podnikania, čo pri internete nie je možné, nakoľko všetky servre sú zaregistrované v daňových rajoch.

Ani samotní prevádzkovatelia sa nebránia obmedzeniu prístupu k hraniu mladistvých a sociálne slabších skupín. „V tomto smere je až do očí bijúce, že hoci novela mala za cieľ obmedzenie rozmiestnenia automatov v krčmách, no v praxi to môže znamenať opak. V krčme stačí vymedziť určitý priestor, postaviť tam jeden automat a už to bude považované za herňu,“ myslí si Vicel.

Zákaz hazardu nevyšiel, automaty
Zobraziť galériu (4)


Pri schvaľovaní novely poukazovali na zníženie príjmov obcí aj niektorí poslanci Smeru-SD, ale aj koaličnej SAS. Rovnako upozorňovali aj na možnú neústavnosť tejto novely, resp. na jej nekoncepčnosť, preto nie je vylúčené, že po voľbách sa bude opäť novelizovať. Podľa zástupcu Asociácie hier a zábavy novela zaváňa aj protiústavnosťou v oblasti rušenia už štátom pridelených licencií na dobu určitú ešte pred účinnosťou novely.

„Chceli by sme, aby u nás vznikol zákon, podľa ktorého by sa postupovalo aspoň 5 rokov a viac, čo doteraz nikdy nebolo. Aby sa tento druh zábavy tým, ktorí o ňu majú záujem, sprístupnil v legálnych podmienkach, bez potreby hľadania rôznych kľučiek formou internetu a rôznych iných možností štátom nekontrolovaného hrania. Ale súčasne aby obmedzoval možnosť hrania sociálne slabším skupinám, resp. ľuďom, ktorí totálne prepadli vášni,“ uzavrel Vicel.

Zoznam obcí a miest, ktoré už prijali VZN a hazard zakázali (k  29.11.2011):

 Poradie Mesto/Obec  Starosta/primátor
 1.         Brezany  Kamil Pecko
 2.         Brusno  Viera Krakovská
 3.         Čierny Balog  František Budovec
 4.         Čimhová  Ľubomír Števuliak
 5.         Gbeľany  Jozef Martinček
 6.         Hubová  Stanislav Nechaj
 7.         Jablonov nad Turňou  Pavel Hric
 8.         Lietava  Pavol Gašpierik
 9.         Likavka  Marián Javorka
 10.     Liptovská Teplá  Vladimír Šimalčík
 11.     Liptovské Sliače  Ján Ondrejka
 12.     Madunice  Alena Jelušová
 13.     Nitrianske Pravno  Jozef Balčirák
 14.     Podolínec  Iveta Bachledová
 15.     Pukanec  Ján Kováčik
 16.     Sabinov  Peter Molčan
 17.     Spišský Štiavnik  Mária Kleinová
 18.     Stankovany  Rudolf Baleja
 19.     Trenčianska Turná  Peter Mikula
 20.     Vinica  Béla Hrubík
 21.     Zuberec  Vladimír Šiška
 22.     Humenné  Jana Vaľová


Zoznam obcí a miest, ktoré sa vyjadrili, že VZN v súčasnosti nebudú prijímať (k  29.11.2011):

Poradie Mesto/Obec
 1.         Senec
 2.  Senica
 3.         Skalica
 4.         Nitra
 5.         Zlaté Moravce
 6.         Vráble
 7.         Šaľa
 8.         Trnovec nad Váhom
 9.         Kráľová nad Váhom
 10.     Piešťany

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu