Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vojaci pomáhajú ľuďom v silných mrazoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany pre dlhotrvajúce silné mrazy začalo pomáhať dotknutým obyvateľom. Napríklad v Starej Ľubovni, kde pre mráz vypadla dodávka pitnej vody, poskytnú ozbrojené sily mrazuvzdorné cisterny na vodu.

O pomoci občanom rozhodla predsedníčka vlády Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany. Premiérka Radičová zároveň koordinuje pomoc pre najviac postihnuté obce a občanov spolu s ministerstvom vnútra a rezortom práce sociálnych vecí a rodiny. "Ozbrojené sily sú tu aj pre takéto krízové situácie. Už sme začali potrebné prípravné práce pre rozsiahlejšiu pomoc občanom v tomto neľahkom čase. Na požiadanie vieme poskytnúť napríklad stany pre núdzové ubytovanie, prikrývky, elektrocentrály alebo aj teplé vojenské svetre," konštatovala premiérka Radičová.

Vojaci pre obyvateľov Starej Ľubovne zabezpečia špeciálne, mrazuvzdorné cisterny až do mínus 40 stupňov Celzia, ktoré pomôžu miestnym ľuďom v dodávkach vody. Ozbrojené sily zároveň pripravujú aj ďalšiu pomoc. "Momentálne sa zhromažďujú všetky požiadavky prostredníctvom ministerstva práce, sociálnych vecí a konať budeme okamžite," dodala Radičová. Rezort obrany zároveň v týchto mrazivých dňoch umožnil vo vojenských lesoch zber haluziny bez poplatku. Ide o pomoc najmä sociálne najslabším skupinám obyvateľstva, kedy si občania na základe povolenia lesníka môžu pozbierať odpadové drevo – haluzinu s priemerom menším ako sedem centimetrov.

"Ľudia si môžu po takéto palivové drevo osobne prísť na odštepný závod štátneho podniku Vojenské lesy a majetky v Kežmarku alebo Kamenici nad Cirochou, kde im vydajú povolenie na zber dreva. S týmto povolením môžu drevo zbierať, pričom lesná stráž povolenia pravidelne kontroluje," objasnil hovorca rezortu Ivan Rudolf. Rudolf tiež upozornil na to, že táto účelová výnimka pre zber kalamitného dreva sa nevzťahuje na ťažbu. Tá je pre občanov zakázaná. Odnášanie dreva s priemerom väčším ako sedem centimetrov je totiž trestným činom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu