Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Módna pedikúra môže prenášať HIV a žltačku: Naše salóny ju ponúkajú naďalej!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Nový trend v oblasti pedikúry, pri ktorom rybky klientovi obhryzkávajú chodidlá, podľa najnovších informácií prináša so sebou značné riziko. Pri ichtyoterapii, ktorú vykonávajú aj vo viacerých salónoch krásy na Slovensku, hrozí prenos žltačky typu C a dokonca aj HIV.

Ako uviedli predstavitelia britskej Agentúry pre ochranu zdravia (HPA), procedúru by vôbec nemali podstupovať tí, ktorí majú cukrovku, psoriázu alebo oslabený imunitný systém. Nákaza sa šíri buď prostredníctvom rybiek alebo vodou. To platí v prípade, že ju po poslednom zákazníkovi, ktorý spomínanými chorobami trpí a počas procedúry z nohy krvácal, nevymenili. Sterilizáciu, ktorá sa používa napríklad pri čistení chirurgických nástrojov, nie je pri ichtyoterapii možné vykonať, pretože by ohrozila rybky.

Pracovníci HPA tvrdia, že "riziko síce nie je veľké, ale nemožno ho úplne vylúčiť". Rybiu pedikúru dokonca v niektorých krajinách zakázali.

V tejto súvislosti sme oslovili niekoľko zariadení na Slovensku, ktoré majú ichtyoterapiu v ponuke a spýtali sa ich, či o spomínanom riziku vedia. Väčšina z nich tvrdila, že o ňom ešte nepočula. Iné zas uviedli, že "sa k nim táto informácia dostala, ale nezakladá sa podľa nich na pravde".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu