Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obvinený z vraždy exprimátora Hurbanova tvrdí, že je nevinný

Kaluz tvrdí, že je nevinný. Má to dokazovať balistika. Zobraziť galériu (3)
Kaluz tvrdí, že je nevinný. Má to dokazovať balistika.

BRATISLAVA - Smrť bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka († 54) má mať na svedomí mladý Štefan Kaluz (29), tvrdí obžaloba. Vraždou z júla minulého roku sa dnes začal zaoberať špecializovaný trestný súd. Prijal obžalobu a riešil prípadnú dohodu o vine a treste.

Tú Kaluz rezolútne zamietol. "Skutok som nespáchal, necítim sa byť vinný. Nie som páchateľom," uviedol dnes na súde. Okrem iného požiadal, aby mu aj jeho rodine poskytli policajnú ochranu, aby ho prepustili na slobodu a aby sa proces konal bez účasti verejnosti. Súd mu v ničom nevyhovel.

Kaluza, ktorého na dnešné pojednávanie eskortovali kukláči, obvinili z úkladnej vraždy, nedovoleného ozbrojovania aj z obchodovania so zbraňami len niekoľko dní po Basternákovej smrti. Na procese bude vypovedať viac ako desiatka svedkov, znalcov, aj policajtov a povedia na ňom o viacerých listinných a iných dôkazoch. 

Kaluzovi hrozí 25-ročné väzenie alebo doživotie. Motív vraždy nie je presne ujasnený, údajne však súvisela s obchodným sporom.

Regionálneho politika a hlavného kontrolóra Hurbanova zastrelil útočník večer jeho domom v meste. Výstrel ho zasiahol do hlavy. Na páchateľa, ktorý nasadol do auta, začal strieľať Basternákov nevlastný syn. Jedna guľka unikajúceho muža zasiahla do lakťa, viacero striel poškodilo jeho auto.

"Potom ako vozidlo zostalo nepojazdné, páchateľ z motorového vozidla vyskočil a dal sa na útek," uviedol policajný viceprezident Michal Kopčik. Útočníka, ktorý bol zamestnancom SBS, polícia zadržala na druhý deň v chate v Gabčíkove.

Deň pred vraždou sa údajne niekto pokúšal dostať na pozemok, kde stojí Basternákov dom. Polícia politika vypočula a dohodla sa s ním, že si príde stiahnuť záznam z bezpečnostných kamier namontovaných na dome.

Na Basternáka už pred vraždou raz strieľali. Guľka ho netrafila a zastavila sa v železnej bráne. Politik vtedy požiadal o policajnú ochranu, neskôr si to však rozmyslel. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu