Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Študenti hrozia štrajkom pre platenie zdravotného poistenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl (VŠ) SR, ktorá hrozí štrajkom pre povinné platenie zdravotného poistenia u študentov starších ako 26 rokov, očakáva od vlády aspoň dočasné alternatívne riešenie.

Prísľub premiérky Ivety Radičovej, že kritizovanú legislatívu zmenia v najkratšom čase, sa totiž podľa predsedu rady Juraja Tilescha nestihne naplniť. "Ale vláda môže ponúknuť nejaké alternatívne riešenie. Dokiaľ sa to nezmení, tak pôjdeme štrajkovať," povedal pre.

Pre zástupcov študentov je rokovanie prioritou. "Nehrnieme sa do žiadneho štrajku. Ale je nevyhnutné poukázať na to," povedal Tilesch. Dodal však, že v krajinách, kde takéto poplatky zaviedli, pomohol študentom práve štrajk a nepokoje.

Študentská rada je nespokojná so zákonom, ktorý prinúti platiť študentov nad 26 rokov a doktorandov nad 30 rokov preddavky vo výške 46,06 eura mesačne. Svoju nespokojnosť avizovala rada ešte v januári.

Rada zatiaľ nevie, akú formu štrajku by zvolila. V Litve podľa Tilescha zaslali študenti v deň rokovania o zákone asi 6000 faxov svojim zákonodarcom. Dosiahli diskusiu. V Luxembursku, kde zaviedli 100-eurové poplatky, priniesli vzbury takisto úspech. Časť poplatkov na seba zobral štát a časť univerzity.

Študentská rada v SR už skôr vyzvala Úrad vlády na promptné riešenie k 1. aprílu s tým, že v prípade nedohody zvažuje prvý štrajk v druhý aprílový týždeň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu