Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Kaliňák odvolal čelných policajných funkcionárov - Kulicha, Spišiaka a Nociara

Minister vnútra Robert Kaliňák Zobraziť galériu (3)
Minister vnútra Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) odvolal celé vedenie Policajného zboru (PZ). O funkciu od pondelku príde policajný prezident Anton Kulich, prvý viceprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak a viceprezident Ján Nociar. Minister to oznámil novinárom na mimoriadnej tlačovej konferencii. Nové vedenie polície predstaví asi už na budúci týždeň.

"Mám trochu inú predstavu o tom, akým spôsobom má fungovať PZ, aký to má byť tím," povedal Kaliňák. Dodal, že na obsadenie postov vo vedení polície má viacero kandidátov, malo by ísť o policajtov v aktívnej službe. Predstaviť ich chce čo najskôr, pravdepodobne už na budúci týždeň.

Nová vláda Roberta Fica, ktorá je pri moci asi mesiac, vymieňa vedenia štátnych úradov postupne. V noci na dnes odvolala celé vedenie Fondu národného majetku, do prezídia a dozornej rady dosadila svojich nominantov. Už skôr vláda vymenila šéfa Daňového úradu aj Slovenskej informačnej služby.

Minister Kaliňák nechcel hovoriť o žiadnych menách v novom vedení polície. Povedal len toľko, že v ňom bude pravdepodobne aj jedna žena. "Chcem, aby na týchto miestach sedeli policajti, ktorí majú šancu vliať novú krv a nový vietor do Policajného zboru. Tak, aby napĺňal všetky ustanovenia, ktoré sú zadefinované vo vládnom programe," dodal.

Denník Pravda priniesol koncom júna informáciu, že Kulicha by mohol nahradiť bratislavský krajský šéf Ľudovít Mihál, ktorý bol trestne stíhaný za zneužitie právomocí, prípad však bol napokon uzavretý ako disciplinárny priestupok.

Personálne zmeny plánuje minister vnútra aj na krajských policajných riaditeľstvách, o miesto príde aj riaditeľka Úradu inšpekčnej služby ministerstva Eleonóra Kročianová, ktorá bola v úrade iba od marca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu