Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Aké sú termíny podania prihlášok na stredné školy?

Navštevuje vaše dieťa základnú školu a vy ste sa ešte stále nerozhodli pre jeho ďalšie pôsobenie? Je najvyšší čas, pretože na podanie prihlášok, kde je potrebné robiť talentové skúšky, už veľa dní nezostáva. Poznáte najdôležitejšie termíny, ktoré by ste si mali určite zapamätať?

Rovnako by sa už mali pomaly začať rozhodovať aj rodičia žiakov, ktorí tento rok ukončia 4. ročník základnej školy. Tí totiž majú možnosť začať študovať buď na 8-ročnom gymnáziu, prípadne na tanečnom konzervatóriu.

Prihlášky na štúdium
Podľa Lucie Dobrodenkovej z komunikačného odboru ministerstva školstva si deviataci podobne ako minulý rok môžu podať prihlášky na 2 stredné školy, učebné odbory alebo 2 študijné odbory tej istej školy. Riaditeľovi školy, ktorej žiakmi v súčasnosti sú, treba prihlášky odovzdať do 15. februára v prípade, že sa chystajú na odbory, kde sa vyžadujú aj talentové skúšky. Pre ostatné školy sa tento termín posúva na 1. apríl. K prihláške sa môže zároveň pripojiť aj doklad o úspešnej účasti na olympiáde alebo v súťaži, ktorá súvisí s vybraným odborom. Na tlačive je potrebné uviesť termín prijímacej skúšky - buď 2. alebo 4. máj.

Podmienky prijatia
„Stredné školy zohľadňujú pri prijímacom konaní tiež dosiahnuté výsledky na certifikačnom konaní MONITOR 9, koncoročné vysvedčenie z 8. a polročné z 9. ročníka, úspešné reprezentovanie školy na predmetových olympiádach a na odborných súťažiach,“ vysvetlila Dobrodenková. Kritériá pre prijatie, počty bodov, ktoré je potrebné získať, ako aj informácie o organizovaní prípravných kurzov nájdete buď na vývesnej tabuli, alebo na inter netových stránkach jednotlivých škôl. Prijímacie kritériá pre konzervatória či umelecké priemyslovky sú už známe a sú uverejnené na stránke Školského výpočtového strediska Liptovský Mikuláš.


Dôležité termíny
- 7. február - celoslovenský test z matematiky, materinského jazyka a literatúry MONITOR 9,

- 15. február - termín podania prihlášok na stredné školy s talentovkami,

- 20. marec - termín zverejnenia podmienok prijatia pre stredné školy, kde sa nemusia robiť talentovky,

- 20. marec až 10. apríl – termíny konania sa talentových skúšok,

- 1. apríl - termín podania prihlášok na ostatné stredné školy,

- 2. a 4. máj - prvé kolo prijímačiek na stredné školy bez talentových skúšok,

- 6. jún - prijímacie skúšky na 8-ročné gymnáziá,

- 31. máj - do tohto termínu musí riaditeľ strednej školy rozhodnúť o 2. kole prijímacej skúšky,

- 13. jún - druhé kolo prijímacích skúšok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu