Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Farmári chcú ďalej lacnejšiu naftu, výnimku posúdi EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí farmári chcú naďalej tankovať lacnejšiu naftu, na ktorú sa na základe výnimky vzťahuje nižšia sadzba spotrebnej dane. Zvýhodnenie pre poľnohospodárov od Bruselu vyprší na konci apríla, štát by mal preto požiadať úniu o jej predĺženie, povedal dnes novinárom predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.

Ministerstvo pôdohospodárstva problémy so schvaľovaním pomoci v Bruseli neočakáva. Slovensko má s úniou dohodnutú osobitnú formu štátnej pomoci v podobe výhodnejšej sadzby dane na takzvanú červenú naftu pre farmárov na šesťročné obdobie, ktoré sa skončí zhruba o dva mesiace. Poľnohospodári ho chcú predĺžiť. "Neviem si predstaviť, že by tomu tak nebolo," poznamenal Semančík.

Ministerstvo pôdohospodárstva už požiadalo o sprostredkovanie žiadosti v Bruseli ministerstvo financií (MF). "Ministerstvo financií spracovalo podklady a v tomto období sa posielajú do Bruselu," tvrdil minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan. Predpokladá, že únia by mohla požiadavku Slovenska odobriť do štyroch až šiestich týždňov.

Motoristi na Slovensku platia od februára spotrebnú daň 386 eur za tisíc litrov nafty. Pokles základnej sadzby dane na naftu presadila vláda premiéra Roberta Fica, ktorá tak chcela čiastočne kompenzovať zvýšené náklady autodopravcov po zavedení elektronického mýta. Farmári môžu tankovať palivo, ktoré je zaťažené o takmer pätinu nižšou sadzbou. Pred znížením dane mali dokonca viac ako polovičnú úľavu.

Podobné daňové zvýhodnenie nafty pre poľnohospodárov EÚ nedávno schválila Francúzsku, ktoré po vypršaní výnimky do konca vlaňajška získalo jej predĺženie do záveru roka 2012. "Ide vlastne o opakovaný systém. Neočakávame problémy ani z pohľadu úradníkov v Bruseli," povedal Chovan o žiadosti Slovenska. Podľa Semančíka slovenskí farmári za šesť rokov, počas ktorých môžu tankovať červenú naftu, ušetrili na nej približne 179 miliónov eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu