BRATISLAVA - Zabíjanie hovädzieho dobytka a ošípaných pre súkromnú domácu spotrebu budú musieť chovatelia nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe minimálne jeden pracovný deň vopred.
Vyplýva to zo Zákona Národnej Rady SR o veterinárnej starostlivosti, ktorý nadobudne účinnosť začiatkom februára tohto roka. Jedným z dôvodov je dodržanie Nariadenia Európskej Komisie (EK) z 5. decembra 2005 na vyšetrenie trichinely, čiže svalovca v mäse. "Slovenský zákon o veterinárnej starostlivosti vo veci kontroly prítomnosti svalovca v zabíjačkovom mäse určenom na domácu spotrebu ide nad rámec povinností platných na celoeurópskej úrovni," uviedol komisár Európskej únie (EÚ) pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež, Ján Figeľ. V tejto súvislosti však dodal, že platná legislatíva EÚ takúto povinnosť nepozná.
Právo EÚ sa zaoberá veterinárnymi opatreniami vo vzťahu k výrobe a spracovaniu mäsa, ktoré je určené pre trh a verejnú spotrebu a nie vo vzťahu k domácej výrobe a spotrebe mäsa. "Voči primeraným opatreniam na zvyšovanie ochrany zdravia obyvateľstva nemožno namietať, ale v uvedenom prípade nie je správne odvolávať sa na požiadavky Európskej únie," informoval tlačový tajomník zastúpenia EK v SR Roman Schönwiesner.
Právo EÚ sa zaoberá veterinárnymi opatreniami vo vzťahu k výrobe a spracovaniu mäsa, ktoré je určené pre trh a verejnú spotrebu a nie vo vzťahu k domácej výrobe a spotrebe mäsa. "Voči primeraným opatreniam na zvyšovanie ochrany zdravia obyvateľstva nemožno namietať, ale v uvedenom prípade nie je správne odvolávať sa na požiadavky Európskej únie," informoval tlačový tajomník zastúpenia EK v SR Roman Schönwiesner.