Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dlhová kríza v eurozóne tak skoro neskončí, tvrdí MMF

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TIANJIN - Dlhová kríza v eurozóne má pred sebou ešte dlhú cestu. V utorok to povedal námestník šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Zhu Min.

"Celkovo by som povedal, že kríza ešte neskončila. Stále sme v jej strede a ešte máme cestu pred sebou,“ povedal Zhu. "Vývoj však ide správnym smerom. To je veľmi dôležité. Mali by sme dôverovať euru,“ dodal. Európu sužuje dlhová kríza a investori očakávajú, že ekonomika eurozóny v tomto roku opäť upadne do recesie.

Zhu ďalej povedal, že druhá recesia v Európe za posledné tri roky by bola zlou správou pre globálnu ekonomiku. "Nemali by sme podceňovať negatívne dopady európskej dlhovej krízy na celý svet. To je veľmi dôležité,“ povedal. Podľa modelu MMF v reakcii na ďalšie zhoršenie situácie v Európe môže klesnúť ekonomická aktivita v USA a Japonsku 1,5 až 2 % a v Číne 1 %. Podľa Zhua je dôležité, aby svet dôveroval schopnostiam Európy vyriešiť si svoje problémy a vyzýva na podporu snáh o navrátenie ekonomiky na rastovú trajektóriu.

Zhoršenie dlhovej krízy by malo podľa Zhua dramatické dopady na obchod v Ázii. "Keď sa rast v eurozóne dostane k nule, tiež uvidíme pokles exportu tohto regiónu smerom k nule,“ tvrdí. Klesajúci dopyt z Európe je doposiaľ v tomto roku vážnou brzdou ekonomickej aktivity v Ázii, čo núti vlády štátov regiónu, aby zvýšili investície a iné výdavky na podporu domáceho dopytu, ktorými by vykompenzovali oslabenie dopytu zo zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu