Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V B. Bystrici vybudujú novú kanalizačnú sieť za 32 mil. eur

Banská Bystrica
Banská Bystrica

BANSKÁ BYSTRICA - Zhruba 61 kilometrov novej kanalizácie vybudujú v nasledujúcich dvoch rokoch v Banskej Bystrici a okolitých obciach v druhej etape projektu Sústava na likvidáciu odpadových vôd, ktorú v piatok oficiálne začala Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS).

Dodávateľom stavby je združenie Alpine 30 a náklady predstavujú takmer 32 mil. eur. Polovicu z toho poskytuje Európska únia cez ISPA-Kohézny fond, štvrtina je dotácia zo štátneho rozpočtu, ďalšiu štvrtinu zaplatí StVS.

Ako informoval manažér projektu Miroslav Babčan zo StVS, v prvej etape projektu, ktorú ukončili v máji, zrekonštruovali čistiareň odpadových vôd v Banskej Bystrici-Rakytovciach a vybudovali dolné štyri kilometre hlavného kanalizačného zberača. "Rekonštrukciou sa zvýšila kapacita čistiarne zo 138 tis. ekvivalentných obyvateľov na 163 tis., väčšiu kapacitu má aj nový privádzač do čistiarne," uviedol Babčan. V druhej etape dobudujú ďalších päť kilometrov hlavného zberača a sieť kanalizačných potrubí v Banskej Bystrici a obciach alebo mestských častiach Nemce, Selce, Kynceľová, Tajov, Malachov a Badín.

Účelom druhej etapy projektu je aj oddelenie splaškových vôd od dažďových, čím sa využitie ČOV v Rakytovciach predĺži. Celkový rozpočet projektu je 1,8 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu