Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zomrel herec Pavol Mikulík

Pavol Mikulík
Pavol Mikulík

BRATISLAVA - Herecká legenda Pavol Mikulík zomrel dnes vo veku 63 rokov na zlyhanie srdca.

Členovia Slovenského národného divadla, ktorého bol herec dlhoročným členom, prijali správu s veľkým zármutkom. I napriek tomu, že dlhotrvajúce zdravotné problémy mu neumožňovali aktívne sa venovať hereckej profesii, do poslednej chvíle z jeho osobnosti vyžarovala láska k ľuďom a k divadelnému umeniu, uvádza sa na oficiálnej stránke SND.

Pavol Mikulík hrával od detstva v rozhlasovej detskej družine. Prvýkrát hosťoval v činohre SND v roku 1964 ešte ako študent VŠMU. Po absolutóriu nastúpil do činohry SND, neskôr vytvoril popredné úlohy aj v Divadle na Korze. Dlhý čas patril medzi najobsadzovanejších hercov v SND i v rozhlase. Na poste umeleckého šéfa činohry pôsobil tri sezóny. V roku 1990 zastával funkciu prorektora VŠMU.

Napriek úspešnej hereckej kariére osud Pavla Mikulíka nešetril. Pred 14-timi rokmi utrpel mozgovú porážku, neskôr aj dva srdcové infarkty. V roku 2005 sa musel vyrovnať s ďalším vážnym ochorením. Zákerná gangréna spôsobila, že mu lekári museli amputovať pravú nohu.

Po operácii bol herec odkázaný na invalidný vozík, no so stratou končatiny sa vyrovnal aj vďaka podpore svojich kolegov a študentov. Po dlhej prestávke sa v roku 2000 vrátil na javisko v hre Simona Graya Na konci hry. Za stvárnenie hlavnej postavy získal v r. 2001 ocenenie Krištáľové krídlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu