Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na oblohe bude lietať až 100 meteorov za hodinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Až 100 meteorov za hodinu môže na nebi zažiariť v druhej polovici noci na 14. decembra, kedy bude narastať aktivita meteorického roja Geminidy. Ak bude priať počasie, potom budú pozorovacie podmienky veľmi dobré, pretože Mesiac zapadá krátko po polnoci a nebude rušiť svojím svitom, uviedol v tlačovej správe Českej astronomickej spoločnosti astronóm Petr Horálek.

Geminidy majú podľa Horalka radiant, teda miesto, odkiaľ akoby vylietajú, v súhvezdí Blížencov a podľa tohto súhvezdia sa tiež volajú. Na decembrovej oblohe súhvezdue Blížencov vychádza už za súmraku a je pozorovateľné celú noc. Najvyššie nad obzorom je okolo 02:00. Roj vrcholí 14. decembra na poludnie, ale padajúce hviezdy bude možné pozorovať ešte niekoľko dní. Horálek odporúča k pozorovaniu miesto s dobrým rozhľadom, mimo mestského osvetlenia, najlepšie v horách.

Meteorický roj je jav, pri ktorom prúd častíc medziplanetárneho prachu, odborne meteoroidov, ktoré vo svojej dráhe zanecháva kométa, krížia zemskú dráhu. Častice sa pri lete zemskou atmosférou trú o molekuly vzduchu, postupne sa vyparujú a vytvárajú za sebou žiariacu stopu. Týmto zábleskom astronómovia hovoria meteory a ľudia tiež padajúce hviezdy.

Materským telesom Geminidy však nie je typická kométa, ale bývalá planétka 3200 Phaeton. Prvé správy o roji pochádzajú z roku 1862. Podľa niektorých modelov je tento nestály roj v maxime a jeho intenzita bude v ďalších rokoch slabnúť. Do konca storočia by mal takmer zmiznúť, uviedol Horálek.

Okrem meteorov bude možné podľa Horalka pozorovať aj zimné súhvezdia. O polnoci vrcholí Orion, ktorého pás tvorený tromi výraznými hviezdami mieri vľavo dole k najjasnejšej hviezde nočnej oblohy - Sirio. Vysoko nad Orion je otvorená hviezdokopa Hyády, severozápadne od nej hviezdokopa Plejády (Kuriatka). Na východnom obzore budú žiariť planéty Saturn a Venuša.

Ďalší meteorický roj, Kvadrantidy, bude možné pozorovať už začiatkom roka 2011. Vrcholí v noci na 4. januára, kedy bude bezmesačná noc, pretože Mesiac bude v nove. Ich frekvencia dosahuje až 110 za hodinu. Hneď po svitaní 4. januára bude tiež možné pozorovať čiastočné zatmenie Slnka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu