Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alkohol je nebezpečnejší ako crack alebo heroín, tvrdia experti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Alkohol je nebezpečnejšou drogou ako heroín alebo crack, keď sa započítajú škody, aké pôsobia samotnému užívateľovi aj ostatným ľuďom. To je záver, ku ktorému došli britskí experti vo včera zverejnenej štúdii, z ktorej cituje agentúra Reuters.

Vedci z britského Nezávislého vedeckého výboru pre drogy (ISCD) a odborný poradca z Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) v nej predstavili novú stupnicu, ktorá hodnotí škody napáchané drogami samotným užívateľom a širšej spoločnosti. Z nej vyplýva, že alkohol je najškodlivejší vôbec a je takmer trikrát škodlivejší ako kokaín alebo tabak. Na druhom a treťom mieste po alkohole sa na rebríčku nebezpečnosti umiestnil heroín, crack a kokaín. Extáza napríklad dosahuje len osminu nebezpečnosti alkoholu.

Profesor David Nutt, šéf ISCD, k výsledkom štúdie uverejnenej v lekárskom časopise Lancet uviedol, že jej zistenia dokazujú v rámci verejného zdravia nutnosť "agresívne sa zacieliť" na škody páchané alkoholom. Dodal tiež, že terajší systém klasifikácie drog súvisí len nepatrne s dôkazmi o ich škodlivosti. Alkohol a tabak sú pre dospelých v mnohých krajinách legálne, zatiaľ čo drogy ako extáza, konope alebo LSD sú nelegálne a nesú so sebou riziko trestov väzenia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že riziká spojené s alkoholom spôsobujú na svete ročne 2,5 milióna úmrtí spojených s chorobami srdca a pečene, dopravnými nehodami, samovraždami a rakovinou; to predstavuje 3,8 percenta všetkých úmrtí. Celosvetovo je alkohol tretím hlavným rizikovým faktorom predčasnej smrti či trvalého zmrzačenia. Drogy boli ohodnotené na stobodovej stupnici, pričom 100 znamená najvyššiu škodlivosť a nula žiadnu.

Alkohol získal 72 bodov, heroín 55 a crack len o bod menej. Droga crystal meth podobná pervitínu dostala 33 bodov, kokaín 27, tabak 26, amfetamín 23, konope 20, lieky zo skupiny benzodiazepínov (medzi ktoré patrí napríklad rohypnol, diazepam alebo Lexaurin) 15, upokojujúci prostriedok ketamín 15, metadón 14, mefedron 13, extáza deväť rovnako ako anabolické steroidy, LSD sedem a psychotropné huby päť bodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu