Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Cesta zdravého životného štýlu

Cesta zdravého životného štýlu Zobraziť galériu (5)
Cesta zdravého životného štýlu

Sú rôzne cesty v živote, po ktorých musíme ísť. Rozhodnúť sa pre niektorú z nich. Nie však každý cesta je osožná. Ale rozhodnutie sa pre zdravý životný štýl prinesie zdravšie srdce a tým aj plnohodnotnejší život. Cesta prevencie je celkom jednoduchá a nie je finančne náročná. Presvedčíte sa sami!

Doc. Mudr. Gabriel Kamenský, Csc. FESC v knihe Zdravý životný štýl – Cesta k prevencii ochorení srdca a ciev si posvietil na vysoký krvný tlak. Považuje ho za tichého zabijaka, a preto radí zamerať sa na prevenciu. Ako predchádzať vysokému krvnému tlaku?

 

 

1. Redukcia soli v potrave

Už naše staré mamy tvrdili, že soliť priveľa nie je zdravé. Doc. Kamenský upozorňuje, že denná optimálna spotreba soli je 5-6 gramov, ale ľudia dnes konzumujú v bežnej strave 10-12 gramov. Veľký obsah soli majú v sebe zemiakové lupienky, rôzne polotovary, údeniny, konzervy, slané pečivo, či slané oriešky. Cesta prevencia je teda v obmedzení týchto potravín. Pozor, morská soľ z hľadiska rizikovosti pre vysoký krvný tlak nie je zdravšou alternatívou, nakoľko obsahuje rovnaké množstvo solí ako klasická soľ.

 

2. Redukcia nadmernej konzumácie alkoholu

Pri vysokého množstva alkoholu nie je ohrozená len pečeň ale aj srdce. Doc. Kamenský však odporúča malé denné množstvo alkoholu jeden pohárik denne u žien a dva u mužov nad 40 tokov, nakoľko sa javia ako prospešné v rámci prevencie kardio-vaskulárnych ochorení.

 

3. Zvýšený príjem ovocia a zeleniny

Odporúčanie hovorí o 6 porcií denne ovocia a zeleniny. Na jeseň je pestrý výber ovocia a aj zeleniny, ktorá je cenovo dostupná. Preto neváhajte a doprajte si na miesto sladkostí dobré zdravé jablko či hrušku. Krvný tlak a srdiečko sa potešia tejto voľbe.

 

4. Zvýšený príjem vlákniny

Potraviny obsahujúce vlákniny je preto vhodné zaradiť do denného jedálnička. Cereálne potraviny, obilniny, strukoviny obsahujú vlákninu.

 

5. Pitie čiernej kávy

Podľa Doc. Kamenského najnovšie výskumy hovoria o ochrannom efekte pri pití kávy napr. proti vzniku cukrovky. 2-3 šálky denne nevedú k zvýšeniu tlaku krvi a tento mýtus považuje za nepravdivý.

 

6. Pravidelná fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita (beh, tenis či iné druhy športu) môžu viesť k zníženiu krvného tlaku. Avšak o adekvátnosti vybratej telesnej aktivity je potrebné sa poradiť s odborníkmi hlavne pri nadváhe či už vzniknutých srdcovo-cievnych ochoreniach. Fyzická aktivita tiež vplýva na zníženie nadváhy, ktorá má neblahý vplyv na zvýšený krvný tlak.

 

Ak chcete vedieť ako ste na tom so svojim zdravím zastavte sa na pár minút 24. septembra a nechajte si zadarmo odmerať krvný tlak a cholesterol. Merania budú prebiehať v 77 mestách Slovenska a v 8 vlakoch zdravia. Informujte sa na www.tvojesrdce.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu