Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Mamutí citrón pod Tatrami

František Nahalka (48) vypestoval pod Tatrami mamutí citrón. Zobraziť galériu (3)
František Nahalka (48) vypestoval pod Tatrami mamutí citrón. (Zdroj: Nový Čas)

ŠUŇAVA - Františkovi Nahalkovi (48) zo Šuňavy zarodil v kvetináči citrónovník. Na tom by nebolo nič mimoriadne, citrusové plody pestuje už niekoľko rokov. No tentoraz sa mu zrodil mamutí citrón s obvodom 43 centimetrov, vážiaci neuveriteľných jeden a pol kila. Obrovský plod je zdravý, rodina ho zužitkuje celý.

„Citrónovník zarodil prvýkrát minulý rok. Boli na ňom dva väčšie plody, jeden mal 860 gramov a druhý dokonca 1 050 gramov,“ chváli svoje plody František Nahalka. Tohoročná citrónová úroda však bola pre zanieteného záhradkára a pestovateľa citrusových plodov výnimočná. Mladý citrónovník ukázal, že má na viac. Vyrástol na ňom ozaj mamutí plod vážiaci až jeden a pol kila! „Chlapi v robote mi nechceli veriť, že môže existovať taký veľký citrón. Fotky v mobile ich čiastočne presvedčili,“ prezradil pestovateľ, ktorý sa o svoje citrusové stromy stará ako o svoje deti.

„Je to chúlostivá rastlina. Raz ju nepolejete a už je zle,“ upozorňuje. Aby citrón pána Nahalku dorástol do takých obrovských rozmerov, kvet dostával pravidelnú sprchu, slnečné lúče aspoň 12 hodín a vyhýbal sa mrazu. Plod je zdravý, po prerezaní ukázal hrubú kôru, ktorú Nahalkovci použijú do pečenia. Dužina skončila v čaji a miešaných nápojoch.

Rozmery: Obvod - 43 cm, Hmotnosť - 1,45 kg
Mamutí citrón pod Tatrami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


Mamutí citrón pod Tatrami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu