Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mníška, posadnutá diablom, napísala list: Vedci po 300 rokoch vylúštili tajný kód

Časť z textu Zobraziť galériu (4)
Časť z textu (Zdroj: Wikipedia)

PALMA DI MONTECHIARO - Mníška Maria Crocifissa della Concezione napísala kódovaný list v kláštore v sicílskom meste Palma di Motechiaro v roku 1676. Predtým, ako ho začala písať, tvrdila, že ju ovládol diabol a viedol jej ruku. Až teraz sa skupine vedcov podarilo pomocou softvéru dešifrovať kód. Zistili, že list skutočne skrýva určité diabolské posolstvo, ale pripisujú ho duševnému ochoreniu autorky.

Záhada v púšti: Tajomný odkaz by mohol povedať pravdu o mimozemskej lodi v Roswelli

Sestra Maria Crocifissa della Concezione sa narodila v roku 1645 ako Isabella Tomasi. Keď mala pätnásť rokov, vstúpila do kláštora v meste Palma di Montechiaro na Sicílii. Jedného dňa v roku 1676 sa prebudila a pred sebou mala tajomný kódovaný list. Sestrám  tvrdila, že ju ovládol diabol a ona bola nútená napísať ho, pretože viedol jej ruku. Celé generácie mníšok sa potom pokúšali vylúštiť kód v tomto liste, ale boli neúspešné.

Mníška, posadnutá diablom, napísala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia)

„Počuli sme o softvéri, ktorý je využívaný spravodajskými službami na dekódovanie správ,“ povedala pre The Times Daniele Abateová, riaditeľka vedeckého centra Ludum na Sicílii. Pri šifrovaní listu bola použitá latinčina, staroveká gréčtina, rumunská a arabská abeceda. Nakoniec sa vedcom podarilo rozlúštiť nejaké frázy, keď preložili pätnásť riadkov, ktoré hovoria o vzťahu medzi ľuďmi, Bohom a Satanom.

Mníška, posadnutá diablom, napísala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia)

V liste mníška popísala Boha a Ježiša ako „mŕtve záťaže“ a hovorí, že iba Boh si myslí, že môže oslobodiť smrteľníkov. Tiež tvrdí, že Boh bol vynájdený človekom a dodáva, že tento systém nefunguje pre nikoho. „Možno teraz je Styx istý,“ odkazuje mníška na mytologickú rieku Styx, ktorá oddeľuje svet živých a ríšu mŕtvych.

Mníška, posadnutá diablom, napísala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia)

Po zverejnení týchto faktov bolo centrum kontaktované niekoľkými satanistami a senzáciechtivými dobrodruhmi. Tí sa v liste snažia nájsť odkaz pre dnešný svet a zároveň hľadajú svedectvo o existencii diabla. „Prikláňam sa k názoru, že mníška bola dobrá v jazykoch, čo jej umožnilo vymyslieť tento kód. Tiež pravdepodobne trpela schizofréniou. Tá bola dôvodom jej predstáv, že komunikuje s diablom,“ odkazuje všetkým Abateová. Podľa nej a ďalších, ktorí správu dešifrovali, je celý list nejasný a nie je celkom konzistentný a zrozumiteľný. 

Viac o téme: ListDiabolKódMaria Crocifissa della Concezione
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu