Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rus verí, že je druhý Ježiš Kristus: Pred 26 rokmi sa vraj reinkarnoval na Božieho syna

Vissarion so svojimi ovečkami Zobraziť galériu (2)
Vissarion so svojimi ovečkami (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Kedysi bol obyčajným dopravným policajtom, ale teraz je z neho Ježiš Kristus. Nasledovníci Sergeja Toropa v odľahlej oblasti Sibíri veria, že je reinkarnáciou Božieho syna. Dlhé sivé vlasy, biele rúcho a sandále s ponožkami sú poznávacím znamením 56-ročného bradatého muža, ktorý si necháva hovoriť Vissarion a je zakladateľom Cirkvi posledného zákona.

Mníška, posadnutá diablom, napísala list: Vedci po 300 rokoch vylúštili tajný kód

Bývalý vojak Červenej armády, ktorý tvrdí, že bol "znovuzrodený" v roku 1991, je teraz duchovným vodcom najmenej 5 000 oddaných nasledovníkov v malej izolovanej dedine Petropavlovka, viac ako 3200 km od Moskvy. Jeho veriaci, ktorí sa vzdali svojho života, aby ho nasledovali, sú prísni vegáni. Majú zakázané fajčiť, piť alebo manipulovať s peniazmi.

Približne 300 z nich žije v drevených chatrčiach v obci, ktorá vyrástla okolo kostola. Mnoho tisíc ďalších si postavilo svoje domy v malých dedinách, ktoré obklopujú Petropavlovku, aby boli aj počas krutých sibírskych zím nablízku svojmu Mesiášovi. Na hore v blízkosti dediny sa zvoní veľkým zvonom trikrát denne, takže veriaci vedia, kedy sa majú odtrhnúť od práce, aby pokľakli a modlili sa.

Samotný Vissarion trávi dni maľovaním vo svojej chatke, kde žije so svojou ženou a šiestimi deťmi, jedno z nich si adoptoval od slobodnej matky z komunity. Jeden z nasledovníkov Simonovi Reeevemu z BBC prezradil, že tu majú školu pre dievčatá, kde ich pripravujú, ako sa stať budúcimi nevestami pre cnostných mužov. "Musí pochopiť, že sa nesmie povyšovať nad svojho muža, nesmie byť hrdá na svoju nezávislosť, ale byť plachá, nenápadná a slabá," vysvetlil. Reeve mal podľa svojich slov chuť zavolať sociálku.

Sergej Torop po čase strávenom v armáde pracoval ako dopravný policajt na nočnej zmene v malom sibírskom meste Minusinsk, až kým sa nestal nezamestnaným. Jedného dňa sa v ňom však vraj niečo "prebudilo" a on okamžite pochopil, že je druhým prichádzajúcim Kristom, 2000 rokov po ukrižovaní prvého.

Rus verí, že je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Torop povedal, že si uvedomil, že ho Boh poslal na Zem, aby naučil človeka o zle vojny a spúšti, ktorú narobila na životnom prostredí. Jeho nasledovníci namiesto Vianoc slávia 18. august ako hlavný sviatok, pretože vtedy došlo k jeho prvému kázaniu. Čas v komunite sa meria životom Vissariona, takže ľudia teraz žijú v 57. roku.

VIDEO Veľký objav archeológov: Narazili na dávno stratené rodisko Ježišových apoštolov?!

Kritici v Rusku ho obvinili, že si buduje svoju lojálnu komunitu stúpencov pre osobný zisk. V posledných rokoch cestoval do Francúzska, Talianska a Holandska, aby "konvertoval" nových nasledovníkov, aj keď tvrdí, že jeho návštevy boli sponzorované jeho hostiteľmi a že jeho cirkev nemá žiadne peniaze.

Viac o téme: JežišSergej TopovCirkev posledného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu