Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najznámejší vládca stredoveku urobil z Čiech veľmoc: Európa mu vďačí za veľa

Jeden z najúspešnejších vládcov stredoveku doviedol svoju rodnú krajinu do popredia európskeho diania Zobraziť galériu (2)
Jeden z najúspešnejších vládcov stredoveku doviedol svoju rodnú krajinu do popredia európskeho diania (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Jedným z najznámejších a najschopnejších vládcov stredoveku bol Karol IV., ktorý bol 2. septembra 1347 korunovaný českým kráľom. Na trón usadol len o rok skôr, po smrti svojho otca Jána Luxemburského a zúbožené české kráľovstvo doviedol ako cisár Svätej rímskej ríše medzi najmocnejšie štáty Európy. Nielen v Čechách položil Karol IV. základy viacerých dôležitých inštitúcií a budov nesúcich jeho meno, ale založením prvej univerzity v strednej Európe v roku 1348 urobili z Prahy centrum vzdelávania a kultúry.

Karol IV., krstený Václav, sa narodil 14. mája 1316. Vzdelanie získal na francúzskom dvore, kde bol okrem iného už ako sedemročný oženený s Blankou z Valoisu. V roku 1333 sa vrátil do Čiech a začal spravovať územie ako moravský markrab. V roku 1347 bol korunovaný českým kráľom (kvôli tomu nechal zhotoviť svätováclavskú korunu) a v roku 1355 sa v Ríme konala jeho korunovácia rímskym cisárom.

Karel IV. on bol nielen šikovný štátnik, ale aj podporovateľ vedy a umenia a právom získal prezývku Otec vlasti. Už v roku 1344 položil so svojím otcom základný kameň katedrály sv. Víta na Pražskom hrade. V roku 1348 vydal zakladajúcu listinu Karlovskej univerzity, začal budovať Nové mesto pražské a Karlštejnský hrad nad riekou Berounka. V roku 1357 začal výstavbu mosta v Prahe, ktorý nesie meno Karlov most.

Najznámejší vládca stredoveku urobil
Zobraziť galériu (2)

Karol IV. zomrel 29. novembra 1378 v Prahe na zápal pľúc po tom, ako mal krčnú zlomeninu. Jeho pozostatky boli uložené v kráľovskej hrobke, ktorú si postavil pre seba a svoju rodinu v chráme sv. Víta v Prahe. Po jeho smrti nastúpil na trón ako Václav IV. jeho najstarší syn, ktorého porodila tretia z jeho štyroch manželiek Anna Svídnická.

Viac o téme: StredovekČeská republikaKarol IV.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu