Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vedci vypočítali, kedy nastane posledné zatmenie Slnka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Už o pár týždňov, presnejšie 21. augusta, bude možné sledovať úplné zatmenie Slnka. Tento úkaz bude tentoraz viditeľný z územia Severnej Ameriky. Podľa výpočtov vedcov však v ďalekej budúcnosti nebude ľudstvu dopriate kochať sa pohľadom na Slnko prekryté Mesiacom. Dôvodom je pomalé, ale isté vzďaľovanie jedného telesa od druhého.

Každému, kto sleduje rytmus úplného zatmenia Slnka, určite neušlo, že ho bude môcť sledovať z územia Severnej Ameriky už o necelé tri týždne. K celkovému zatmeniu dochádza každých osemnásť mesiacov, ale pozorovať ho môžeme iba z určitých miest našej planéty. Dochádza k nemu vtedy, keď Mesiac zatieni celú viditeľnú plochu Slnka. Pri čiastočnom zatmení Mesiac Slnko prekryje iba sčasti a niekedy si to ani nemusíme všimnúť. Známe je aj prstencové zatmenie, kedy Mesiac zatieni iba stred Slnka. Zo zemegule vtedy vidíme svetelný prstenec. 

Vedci vypočítali, kedy nastane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Astronómovia však zistili, Mesiac sa od zemegule postupne vzďaľuje, a to približne o štyri centimetre ročne. Preto podľa nich existuje predpoklad, že zhruba o 600 miliónov rokov nebude možné toto vesmírne teleso sledovať zo zemegule a nemusí dôjsť ani k úplnému zatmeniu Slnka. Prepočtom sa dopracovali k tomu, že bol Mesiac pred 4,5 miliardami rokov asi pätnásťkrát bližšie k našej planéte v porovnaní so súčasnou vzdialenosťou, píše portál iflscience.com. 

Vedci odhalili, ako vznikli ľudia: Má to zmeniť všetky teórie o pôvode života na Zemi

Jeho postupné vzďaľovanie od zemegule je zapríčinené gravitačnou interakciou medzi Zemou a Mesiacom. Dôvodom sú prílivy, ktoré dodávajú na obežnú dráhu viac energie, čím sa Mesiac od nás vzďaľuje.  Preto nebude v budúcnosti z nášho pohľadu dostatočne veľký na to, aby prekryl Slnko a spôsobil tak jeho úplné zatmenie. 

Viac o téme: VesmírZatmenie slnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu