Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčší protinacistický čin v Európe: Hrdinom aj Slovák, zaplatil za to životom

Reinhard Heydrich atentát prežil, no zhruba po týždni i tak zomrel Zobraziť galériu (4)
Reinhard Heydrich atentát prežil, no zhruba po týždni i tak zomrel (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - V máji 1942 bol tridsaťosemročný Reinhard Heydrich už vyše osem mesiacov najmocnejším mužom Protektorátu Čechy a Morava. Obergruppenführer SS a generál polície mal ako zastupujúci ríšsky protektor za úlohu potlačiť český odboj. Neľútostný nacista odpor prakticky zdecimoval, napriek tomu nie celkom. Pred 75 rokmi, 27. mája 1942, na Heydricha zaútočili parašutisti Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Heydrich následkom atentátu 4. júna podľahol.

Pomôcť domácemu odboju proti nacistom sa rozhodla koncom roka 1940 aj československá exilová vláda v Londýne. Počítalo sa s vyslaním špecialistov na sabotáže do Protektorátu, po nástupe Heydricha na Pražský hrad koncom septembra 1941 sa rozhodlo o rozšírení činnosti o atentáty a fyzických likvidáciách ncistov a zradcov. Koncom decembra 1941 boli na území Protektorátu vysadené tri výsadky (Silver A, Silver B a Anthropoid). V poslednej boli dvaja autori atentátu na Heydricha. 

Nacistické peklo, do ktorého poslali aj Slovákov: Za necelý rok a pol 250-tisíc mŕtvych

Pôvodne mali Čech Kubiš so Slovákom Gabčíkom na Heydricha zaútočiť blízko jeho sídla v Panenských Brezanoch, neskôr miesto ale zmenili. Heydrichovi sa tak stala osudnou cesta pod Vychovateľňou v Prahe-Libni, kadiaľ takmer každý deň prechádzal. V ostrej zákrute neďaleko Bulovky muselo protektorovo auto spomaliť, čím sa stalo ľahkým terčom. 

Jozef Gabčík
Zobraziť galériu (4)
Jozef Gabčík  (Zdroj: UK Government)

Jan Kubiš
Zobraziť galériu (4)
Jan Kubiš  (Zdroj: UK Government)

Onoho májového rána sa Heydrich ponáhľal na Pražský hrad a potom do Berlína, kde mal osobne informovať Hitlera o situácii v Čechách a na Morave. Do Prahy vyrážal s hodinovým oneskorením - až okolo desiatej, kedy už jeho príchod netrpezlivo očakávala trojica parašutistov - ku Gabčíkovi s Kubišom sa pridal Josef Valčík z výsadky Silver A. O pol jedenástej konečne mohol Valčík vreckovým zrkadlom signalizovať, že sa Heydrichov mercedes objavil na dohľad. 

Do zastávky v zákrute v tej chvíli práve vchádzala električka a protektorov vodič ešte viac spomalil. Pomaly idúcemu vozidlu najprv vstúpil do cesty Gabčík, ktorý sa pokúsil vystreliť zo samopalu. V hlavni jeho zbrane sa ale vzpriečil náboj a nevyšla ani rana. V zálohe bol ešte Kubiš, ktorý neváhal a na protektorovo auto hodil bombu. Netrafil sa síce do auta a bomba vybuchla pred pravým zadným kolesom, úlomky ale Heydricha vážne zranili. Explózia bola tak silná, že vyrazila okná aj na električke. Celú situáciu uľahčil aj Heydrich, ktorý nariadil vodičovi zastaviť a navyše v aute vstal. 

Zničené Heydrichovo auto
Zobraziť galériu (4)
Zničené Heydrichovo auto  (Zdroj: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv)

V následnom zmätku sa podarilo všetkým trom útočníkom uniknúť. Zhruba polhodiny po útoku skončil protektor v nemocnici na Bulovke, kde lekári konštatovali zlomené rebro, pretrhnutú bránicu a poškodenú slezinu. Popoludní Heydricha operovali a jeho stav sa zlepšoval. Začiatkom júna sa ale u neho rozvinula infekcia a organizmus, oslabený odstránením sleziny, už nedokázal vzdorovať. Heydrich, okrem iného spoluautor takzvaného konečného riešenia židovskej otázky, zomrel o pol piatej ráno 4. ráno. 

Útok nezostal bez následkov. Okamžite po atentáte bolo vyhlásené stanné právo a začali masové popravy. Výsadkári sa pred pátraním skrývali viac ako tri týždne, nakoniec ich však zradil jeden z nich - Karel Čurda. Po ťažkom boji zahynulo sedem parašutistov 18. júna v pravoslávnom chráme Cyrila a Metoda v pražskej Resslovej ulici. Nacistický teror vyvrcholil v júni 1942 vyhladením Lidic a Ležákov. Počas druhého stanného práva, ktoré sa skončilo  3. júla 1942, zahynulo vyše tritisíc ľudí. 

Atentát na Heydricha, najväčší čin domáceho protinacistického odboja v Európe, posilnil pozíciu československej exilovej vlády. Aj vďaka nemu západné mocnosti odstúpili od mníchovskej zmluvy. Po vojne sa komunisti dlhé roky snažili znížiť význam atentátu a prezentovať ho ako zbytočný hazard s krvavou dohrou. A autor atentátu, plukovník František Moravec, bol vyhodený z armády a musel odísť do exilu. 

Akciu filmovo verne spracoval v roku 1964 Jiří Sequens vo filme Atentát, už po atentáte ale mali v USA premiéru dva filmy o pražských udalostiach z mája 1942 - Hangmen Also Die! a Hitler 's Madman. Vlani zas vstúpil do kín film Anthropoid, nakrútený v britsko-francúzsko-českej koprodukcii. 

Viac o téme: HitlerAtentátJozef gabčíkHeydrichJan kubis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu