Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ladič klavíra neveril vlastným očiam: Do lona mu zrazu spadol obrovský poklad na FOTO

Šťastný nálezca Martin Backhouse Zobraziť galériu (2)
Šťastný nálezca Martin Backhouse (Zdroj: SITA/AP/Richard Vernalls)

LONDÝN - Britské úrady stále nevedia, kto je právoplatným dedičom zlatého pokladu nájdeného vlani v piane. Je tak možné, že nečakané bohatstvo spadne do lona škole, ktorá nástroj vlastní, a ladičovi, ktorý ho objavil. Pár, ktorý mal piano doma po tri desaťročia, než ho daroval škole, ale podľa agentúry AP zrejme nedostane nič.

Prekvapenie na anglickom zámku: Ani len netušili, čo za poklad ukrýva kvetináč s tulipánmi

Na poklad sa prišlo vlani, keď škola poslala nástroj na naladenie. Ladič objavil pod klaviatúrou starostlivo uložených 913 zlatých mincí z 19. a začiatku 20. storočia s celkovou váhou šesť kilogramov. Úrady nenechali poklad oficiálne ohodnotiť. Podľa Petera Reavilla z Britského múzea má ale cenu takej sumy, ktorá "môže človeku zmeniť život". Britský portál MailOnline napísal, že by mohlo ísť o sumu pol milióna libier, čo je v prepočte takmer 600-tisíc eur.

Vyšetrovanie ani výzva verejnosti však nepriniesli žiadne poznatky o tom, kto mince do piana schoval, uviedol hlavný vyšetrovateľ John Ellery. "Jednoducho to nevieme," dodal.

Ladič klavíra neveril vlastným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Vernalls)

Príjmy z predmetov vyhlásených za poklad sa podľa AP všeobecne delia medzi nálezcu a majiteľa, v tomto prípade školu v Bishop 's Castle v anglickom grófstve Shropshire.

Piano predtým 33 rokov vlastnili Graham a Meg Hemmingsovci, ktorí ho vlani darovali škole blízko svojho bydliska. Meg Hemmingsová ale žiadnu horkosť kvôli tomu, že jej uniklo niečo, čo mala tak dlho priamo "pod nosom", necíti. "Smutné je to, že príbeh nemá koniec," dodala s odkazom na neúspešné pátranie po niekdajšom majiteľovi a jeho dedičoch. "Stále je to ale vzrušujúca historka," dodala Hemmingsová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu