Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hľadači pokladov to už chceli vzdať, keď začal pípať detektor: FOTO 2500-ročného nálezu

Joe ukazuje, ako našiel poklad Zobraziť galériu (4)
Joe ukazuje, ako našiel poklad (Zdroj: Facebook/Staffordshire)

LEEKFRITH - Dvojica kamarátov išla hľadať poklad na britský vidiek. Asi ani sami nečakali, že naďabia na nález prinajmenšom európskeho významu, keď našli šperky staré niekoľko tisíc rokov. Ich hodnota zatiaľ známa nie je, no určite pôjde o peknú sumu.

Hľadači pokladov Joe Kania a Mark Hambleton sa už roky venujú svojej záľube, no doteraz nezaznamenali žiadny väčší úspech. Vlani v decembri sa vybrali na lov na pole v meste Leekfrith v anglickom grófstve Staffordshire. A konečne to prišlo. Vďaka detektoru kovov našli v blate zahrabané tri náhrdelníky a jeden náramok vyrobené z osemnásťkarátového zlata. Šperky pochádzajú z doby železnej, z obdobia zhruba 400 rokov pred Kristom. 

Hľadači pokladov to už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hľadači pokladov to už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Humbleton uviedol, že rovnakú oblasť už raz prehľadával, a to pred dvadsiatimi rokmi. Na nič významné ale nenarazil. Druhý pokus sa ale tiež takmer skončil neúspechom. Už keď chcel totiž odísť domov, jeho kamarátovi začal pípať detektor. "Joe našiel viktoriánsku mincu, ale nič viac. Keď prehrabával zem, natrafil ale na niečo ďalšie. Od vzrušenia sa mi začali podlamovať kolená," opísal pocity v momente objavenia šperkov Mark.

Hľadači pokladov to už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Staffordshire)

Experti sa domnievajú, že šperky boli do zeme zakopané buď z dôvodu ich úschovy, pre bohov alebo mohlo ísť o akt spomínania na zosnulého. Podľa Julie Farleyovej, kurátorky Britského múzea pre zbierku z obdobia doby železnej, ide o unikátny objav medzinárodného významu. Pravdepodobne sú to najskoršie predmety vyrobené zo zlata z doby železnej, aké boli kedy v Británii objavené. Pravdepodobne ich nosili bohaté ženy, ktoré možno pochádzali z kontinentálnej Európy, ale sa vydali do miestnej komunity. Ich hodnota ešte nebola vyčíslená, malo by sa tak stať v nasledujúcich mesiacoch. 

Otec si zo syna vystrelil, poslal ho s detektorom na pole: Školák tam spravil historický nález

Zlatá horúčka v Staffordshire trvá už od roku 2009, keď tu miestny obyvateľ objavil kopu anglosaského zlata v hodnote 3,3 milióna libier. Odborníci ale upozorňujú na to, že ostatný objav je jedinečný a ľuďom odkazujú, aby si nerobili prehnané nádeje o tom, že v oblasti ešte nájdu nejaký ďalší poklad. 

Viac o téme: ZlatoObjavNález
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu