Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Číne uhynul najstarší pandí samec na svete: Mal 140 potomkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TU-ŤIANG-LEN - Najstarší pandí samec na svete Pan Pan dnes uhynul v chovnom centre v meste Tu-ťiang-len v čínskej provincii S'-čchuan. Tridsaťjedenročný samec, ktorý sa zaslúžil o zachovanie kedysi ohrozeného druhu pánd veľkých, mal vážne zdravotné problémy. Informoval o tom server čínskeho denníka Global Times.

Vek Pan Pana prezývaného pandí dedko zodpovedalo 93 rokom človeka. Samec trpel rakovinou, vysokým krvným tlakom, očným zákalom a pre svoj zlý chrup prijímal potravu s ťažkosťami, uviedol server denníka El Mundo.

Pan pan zohral dôležitú úlohu v rámci čínskych záchranných programov, ktoré pomohli rozmnožiť stenšujúcu sa pandiu populáciu. Sám splodil až 140 potomkov, ktorí teraz predstavujú štvrtinu pánd chovaných v zajatí v rôznych častiach sveta.

Pandy sa na slobode zvyčajne dožívajú zhruba 20 rokov a v zajatí žijú väčšinou o päť rokov dlhšie. Pred Pan Panom bola najstaršou pandou v zajatí samička Ťia-ťia, ktorá uhynula vo veku 38 rokov tento rok v októbri v hongkongskom zábavnom parku.

 

Viac o téme: PandaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu