Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takto písali pred sto rokmi noviny o bozku: Kňaz bozkal nielen mladuchu, ale i všetky družice

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MARTIN - Zamilovaný, vášnivý, decentný, úctivý či priateľský. Naša kultúra pozná bozk na každú príležitosť. Prečítajte si, ako písali o histórii bozku pred sto rokmi naše Národnie noviny.

Ako uvádza Digitálny knižnica a digitálny archív Slovenskej národnej knižnice, do rakúsko-uhorských kníhkupectiev sa v roku 1916 dostala kniha F. Mullera Lyera o histórii bozku „Phasen der Liebe“. Vďaka tejto knihe sa aj Slováci mohli v novinách dočítať, ako tento intímny ľudský prejav vznikol.

Vegetariánstvo z pohľadu histórie: Slovákov označovali ako jedákov rastlín

Národnie noviny 5. decembra 2016 písali, že bozkávanie primitívne ľudské kmene pôvodne nepoznali. Bozky však už poznali Hebreji, Gréci, Rimania a Arabi. „U Arabov ženy museli bozkávať dlhé brady svojich otcov a manželov. O Rimanoch Cato píše, že bozkávali svoje ženy, aby sa presvedčili, či nepili vína, čo bolo Rimankám prísne zakázané,“ informovali noviny.

Čitatelia sa z článku ďalej dozvedeli, že stredovek bol na bozkávanie o niečo skúpejší. V roku 710 začalo byť zvykom bozkávať pápežovu pančuchu. „V 16. storočí bolo vo zvyku, že dámy bozkali po tanci svojich tanečníkov na odmenu; a dlhé časy bolo obyčajou, že sobášiaci kňaz bozkal nielen mladuchu, ale i všetky družice. I priatelia sa bozkali. V tomto období prišiel do módy bozk na ruku ako dôkaz úcty,“ pokračoval článok.

Pred sto rokmi bol už bozk súčasťou každého romantického či blízkeho vzťahu. Aspoň tak o ňom písali noviny: „V dnešnej dobe sa konečne bozk dostal na pravú cestu... Dnes sa romantická láska ani nedá myslieť bez bozku.“

Takto písali pred sto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Viac o téme: Storočné novinyHistória bozku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu