Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Po Titanicu došlo k nešťastiu aj na Dunaji: Zrážka veľkého parníka a len jeden záchranný čln

Zdroj foto: DIKDA, SNK Zobraziť galériu (4)
Zdroj foto: DIKDA, SNK

BRATISLAVA – Pred storočím sa na Dunaji odohrala veľká tragédia, o ktorej písali aj slovenské noviny. Na vlnách mohutnej rieky sa zrazili dve lode, z ktorých jedna niesla na palube stovky cestujúcich. Nešťastiu padli za obeť najmä ženy a deti. Udalosť sa odohrala päť rokov od potopenia slávneho parníka Titanic.

Storočné Slovenské noviny spomínajú, že sa tragédia odohrala v noci 10. apríla 1917, po jedenástej hodine, v blízkosti maďarskej obce Nagytétény. Parník Zrínyi so 635 cestujúcimi na palube sa zrazil s vlečenou loďou Viktória. Udalosť sa stala na plavbe z Budapešti do Belehradu.

Brutálne rady nemeckého lekára spred 100 rokov: Správa v novinách Slovákov šokovala

Po Titanicu došlo k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

„Loď Viktória prevŕtala prednú časť parolode Zrínyi, ktorá hneď začala tonúť,“ opisujú Slovenské noviny z 13. apríla. Kapitán lode „nestratil duchaprítomnosť a svoju loď zaviedol na zátoň“, pokračujú noviny. Týmto manévrom zachránil životy množstva cestujúcich. Smrť si však prišla po 13 až 15 ľudí, predovšetkým žien a detí z druhej cestovateľskej triedy, ktorí počas zrážky spali v kajutách. Medzi nimi boli aj tí, ktorí sa chceli zachrániť skokom z potápajúcej sa lode do vĺn.

Po Titanicu došlo k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

„Nešťastníci za hodiny museli čakať na pomoc, lebo na lodi Zrínyi bol len jeden jediný záchranný čln,“ informuje dobová tlač. Pomoc prišla až po druhej hodine v noci, keď vzal na svoju palubu parník Wilhelm II. prevažnú časť podchladených preživších a prepravil ich do Budapešti. Niekoľko stovák ľudí však muselo na potápajúcej sa lodi ostať čakať a mrznúť do štvrtej hodiny ráno, kým okolo plávala spása v podobe lode Gizella.

Po Titanicu došlo k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Viac o téme: NešťastieZrážkaPotopenieParníkDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu