Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO posledného momentu Maxa pred smrťou: Milujem ťa kamoško a potom užil dávku smrti

Max Bromson a jeho posledné chvíle Zobraziť galériu (4)
Max Bromson a jeho posledné chvíle (Zdroj: YouTube)

ADELAIDE - Muž trpel konečným štádiom rakoviny kostí. Bolesť, ktorú mu táto choroba priniesla sa stala neznesiteľnou. Rozhodol sa preto pre zásadný krok. Dobrovoľne podstúpil eutanáziu. Užil liek a pokojne odišiel.

Max Bromson si vybral presný dátum svojho odchodu na druhý svet. Zomrel 28. júla 2014, v motelovej izbe Adelaide. Pri jeho dobrovoľnom zomieraní bol obklopený svojou rodinou.

Tento týždeň, po dvojročnom policajnom vyšetrovaní smrti pána Bromsona, príbuzní zverejnili video z jeho posledných okamihov života. Pozostalým išlo najmä o to, aby potvrdili svoju podporu smerujúcu k Maxovmu rozhodnutiu o eutanázii.

VIDEO posledného momentu Maxa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Na videu je vidieť Maxa sediaceho v kresle a niekoľko jeho blízkych, ktorí pri ňom do poslednej chvíle stáli. "Milujem ťa kamoško," jeden z nich mu úprimne prejavil svoje city v okamihu, keď Max užil liek, ktorý ho nakoniec usmrtil. Ďalší z nich mu podáva, zdá sa na rozlúčku pohár, v ktorom sa pravdepodobne nachádzala škótska whisky. "Tu je niečo, čo stojí za to," dodal. Potom už je len vidieť ako Max pomaly odchádza. 

VIDEO posledného momentu Maxa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Jeho rodina zábery zverejnila prioritne z dôvodu, aby Južný Austrálsky parlament schválil zákon, ktorý legalizuje eutanáziu. Maxova sestra Kerry povedala, že sa rozhodla natočiť posledné chvíle jej brata z právnych dôvodov, pretože je stále nezákonné niekomu pomáhať, keď sa dobrovoľne rozhodne zobrať si život. "Dôvod, prečo sme to natáčali bol viac menej z právneho hľadiska. Poukázali sme na to, že sme mu nepomáhali," vyjadrila sa pre média Kerry. "Robili sme to z lásky k nášmu bratovi," dodala.

VIDEO posledného momentu Maxa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Keď sa v roku 2012 Max dozvedel o svojej ťažkej diagnóze, začal sa zaujímať o eutanáziu. Jeho vyšetrovanie ho priviedlo k Philipovi Nitschkeovi, tiež známemu ako Dr. Death. Ten je spoluzakladateľom skupiny Exit International, ktorá sa zaoberá eutanáziou. Max vedel a netajil sa tým, že on sám rozhodne, kedy nastane jeho posledný deň. "Vyberiem si svoj vlastný čas odchodu," povedal v roku 2012.

 

Viac o téme: MužSmrťRakovinaEutanázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu