Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci sú na prahu prevratného objavu: Smrť by nemusela znamenať úplný koniec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Život po smrti fascinuje človeka od nepamäti. Veľkú neznámu však táto oblasť predstavuje aj pre vedcov, ktorí sa snažia nahliadnuť do jedného z najväčších mystérií.

Americká spoločnosť Bioquark, ktorá sa zaoberá vývojom nových biotechnológií, hovorí, že umieranie nemusí znamenať úplný koniec. Tím vedcov z Bioquarku študoval niektoré obojživelníky, napríklad mloky a ryby, majúce schopnosť regenerovať časti svojho tela, vrátane mozgu, aj po veľmi traumatických zážitkoch, uvádza portál Express.co.uk.

Smrť blízkeho vás môže doraziť: Prvé dva týždne hrozia najväčšie problémy

Obojživelníky sa pre vedcov stali inšpiráciou, hoci je zjavné, že človek takúto zázračnú regeneračnú schopnosť nemá. Nie je však vylúčené, že by niekedy nemohol byť opak pravdou. Vedci združení okolo projektu ReAnima nestrácajú nádej.

Na hranici života a smrti

„Poslaním projektu ReAnima je zamerať sa na klinický výskum mozgu počas klinickej smrti alebo nevratnej kómy,“ povedal Ira Pastor, riaditeľ spoločnosti Bioquark. Podmienkou pripravovaného výskumu je štúdia mozgu ľudí na hranici života a smrti, ktorých život závisí iba od podpory prístrojov.

Vedci dúfajú, že prvé výsledky uvidia už v roku 2017. Vzhľadom na to, že asi 50-tisíc ľudí zomrie denne smrťou, ktorá je výsledkom akútnej traumy a nie následkom starnutia, výskum mozgovej smrti by mohol mať významný vplyv na vedecký pokrok.

Vedci sú na prahu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Život po smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu