Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Geológ verí, že objavil fascinujúci dôkaz: Magnetický šiesty zmysel človeka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SACRAMENTO – Cítite, že existuje tajomná sféra medzi nebom a zemou, do ktorej dokážu preniknúť len mimoriadne citliví ľudia? Nielen ezoterici, ale aj vedci by vám teraz mohli dať za pravdu. Geológ totiž objavil záhadnú ľudskú schopnosť, ktorú nazýva šiestym zmyslom.

S našou planétou sme zrejme spojení viac, ako tušíme. Podľa odborníka sú ľudia schopní detekovať magnetické pole Zeme. Podobné nadanie majú aj vtáky, hmyz a niektoré cicavce, napríklad psy, ktoré ho využívajú pri navigácii.

Autistka Laura z Liberca má dar od Boha: Jej desivé kresby sa naplnili, predpovedala pád lietadla!

Joe Kirschvink, geológ z Kalifornského technologického inštitútu tvrdí, že je zachytil túto schopnosť v malom meradle aj u ľudí. Jeho závery vychádzajú z neoficiálnej štúdie, do ktorej zapojil 24 dobrovoľníkov a v apríli 2016 výsledky prezentoval pred vedeckou komunitou s vyhlásením, že ľudia majú akési magnetoreceptory. Hypotéza by si však vyžadovala hlbšie preskúmanie.

Prastarý zmysel

Overovať Kirschvinkov výskum by mali laboratóriá v Japonsku a na Novom  Zélande. Vedcom nie je jasné, na akej báze by mohli byť magnetoreceptory založené. Mohla by ich spúšťať kvantová reakcia v proteínoch, známych ako kryptochrómy. Experti ich našli v sietniciach vtákov a psov. Alebo sú príčinou akési bunkové receptory s obsahom magnetitu v tele.

Kirschvink sa šiesty zmysel človeka snažil dokázať pomocou EEG monitorov, meraním mozgovej aktivity dobrovoľníkov, ktorí boli vystavení pôsobeniu magnetického poľa Zeme. Ak u účastníkov došlo k poklesu vĺn alfa, znamenalo to, že mozog pole zachytil. Geológ verí, že má v rukách dôkaz a magnetoreceptory môžu byť akýmsi prvotným zmyslom.

Geológ verí, že objavil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: MagnetizmusŠiesty zmyselMagnetické pole Zeme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu