Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekári prvýkrát prekročili magickú hranicu duchovna: Poliak ožil na prahu smrti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VARŠAVA - Tridsaťpäťročný Poliak sa v máji ocitol na hranici života a smrti. Upadol do kómy a jeho najbližší sa obávali najhoršieho. Lekári mu totiž nedávali takmer žiadnu šancu. Za druhý dych vďačí lekárskeho experimentu, ktorý skončil s prekvapivými výsledkami.

Lekári z Fakultnej nemocnice v poľskom Olsztyne Poliakovi voperovali mozgový stimulátor. Bol to iba pokus, ale vyšiel. Tomáš sa stal prvým pacientom, ktorý sa z kómy prebral vďaka unikátnej novinke.

Po ôsmich mesiacoch sa prebudila z kómy a zažila šok: Hrozná pravda o jej priateľovi (25)

Podľa portálu Expatriate.pl je teraz Poliak pri vedomí, reaguje na podnety a všetkému rozumie. Ako vysvetlil neurochirurg Wojciech Maksymowicz, pacientovo svalstvo je ochabnuté a potrebuje rehabilitáciu.

Lekári ho už dávno pochovali

Tomáš upadol do kómy po nehode v máji 2016. Spadol z trojmetrového múru, keď sa snažil pomôcť svojmu priateľovi, ktorý dostal epileptický záchvat. Po páde dokázal domov dokráčať po vlastných a spočiatku to vyzeralo tak, že nebude mať žiadne následky. O mozgovej zrazenine veľkosti  pästi nemal ani potuchy. Lekári sprvoti Tomášovi nedávali žiadnu šancu na zotavenie. Po upadnutí do kómy nejavil žiadne známky emócií.

Prvý pokus o vloženie mozgového stimulátora do mozgu vykonal v máji v Poľsku tím doktora Maksymowicza pod vedením japonského neurochirurga Isao Morita. Tomáš bol jedným z pacientov, ktorí dostali šancu na druhý život. Aby mohli lekári implantát do mozgu vložiť, museli pacientovi otvoriť miechový kanál a vložiť mu elektródu do miechy. Samotný stimulátor bol umiestnený mimo telo a vysielal elektrické signály prostredníctvom elektródy stimulujúcej mozgový kmeň. Impulz prichádzal každých 15 minút. To umožňovalo lepšie prekrvenie a výživu mozgového tkaniva.

Lekári prvýkrát prekročili magickú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: KómaMozgový stimulátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu