Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Európe bez stopy zmizlo 10-tisíc detských utečencov: Deje sa s nimi niečo strašné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Najmenej 10 000 detských utečencov, ktorých nesprevádzali žiadni dospelí príbuzní, zmizlo po príchode do Európy nevedno kam. Panujú pritom obavy, že sa ich mohli zmocniť organizované zločinecké gangy, ktoré ich môžu využívať napríklad ako sexuálnych otrokov. S odvolaním na európsky policajný úrad Europol o tom informoval server denníka The Guardian.

V prvom pokuse vyčísliť jeden z najznepokojujúcejších aspektov migračnej krízy šéf štábu Europolu Brian Donald uviedol, že po úradnej registrácii zmizli tisíce zraniteľných maloletých. Len vTaliansku je nezvestných okolo 5000 detských utečerncov, ďalšie tisíce chýbajú vo Švédsku. Na utečencov sa pritom zameriavajú gangy s celoeurópskou pôsobnosťou. Donald pripustil, že nie všetky nezvestné deti sa museli stať obeťami zločincov; niektoré môžu byť u príbuzných. Úrady skrátka nevedia, kde tieto deti môžu byť. 

V Európe bez stopy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Organizácia Save the Children odhadla, že vlani sa do Európy dostalo približne 26 000 detí bez sprievodu príbuzných. Europol, ktorý sa opiera o 900 analytikov a styčných policajných dôstojníkov, si myslí, že asi 27 percent z milióna minuloročných prichádzajúcich tvorili mladiství. Donald naznačil, že 10 000 nezvestných detí je skôr opatrný odhad celkového počtu detí, ktoré v Európe zmizli. Existujú dôkazy, že niektoré boli sexuálne zneužité. 

V Európe bez stopy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Počas posledných osemnástich mesiacov vznikla celá zločinecká infraštruktúra, ktorá využíva príliv migrantov. V Nemecku a Maďarsku sú väznice plné ľudí, ktorí boli zadržaní za kriminálne aktivity v súvislosti s migračnou krízou," uviedol Donald. 

VIDEO Odveta za krásnu Alexandru (†22), ktorú zavraždili: Skupina Švédov zaútočila na prisťahovalcov

Europol taktiež zaznamenal znepokojivú spoluprácu medzi prevádzačmi a gangmi obchodujúcimi s ľuďmi na sexuálnu prácu a otroctvo. Vyzval preto verejnosť, aby si túto problematiku viac všímala. Nezvestné deti podľa Donalda zrejme neprežívajú niekde v lesoch, ale vo svojich komunitách, kde by tiež mohlo dochádzať k ich zneužívaniu. 

Viac o téme: UtečenciNezvestné detiMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu