Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Demonštrácia proti utečencom sa zvrhla na násilnosti: Takto radikáli vyčíňali v Prahe

V Prahe musela počas protestov zasiahnuť polícia Zobraziť galériu (2)
V Prahe musela počas protestov zasiahnuť polícia (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - V sobotu sa zišlo v Prahe niekoľko stoviek ľudí, aby demonštrovali proti islamu. Akcia bola súčasťou celoeurópskych protestov organizovaných hnutím Pegida. Pred začiatkom demonštrácie došlo na Malej Strane k fyzickým potýčkam medzi prívržencami a odporcami ústretového prístupu voči migrantom. Príslušníci oboch táborov po sebe hádzali fľaše i dlažobné kocky, ozývali sa aj delobuchy. Polícia sa obe skupiny snažila od seba oddeliť. Napokon zaistila 13 ľudí. Xenofóbna rétorika nacionalistických skupín sa v Európe v dôsledku bezprecedentnej vlny migrantov stupňuje.

VIDEO Žurnalistka si to odniesla v priamom prenose: Ďalšie sexuálne útoky v Nemecku?!

Protiislamské heslá, česká vláda kolaboruje s Merkelovou

Na Hradčanskom námestí v Prahe sa v sobotu viac ako tisícka ľudí zúčastnila demonštrácie proti islamu, ktorú zvolal Blok proti islamu a hnutie Úsvit. Rečníci v prejavoch kritizovali zástancov utečencov, českej a európskej politiky. Pred Pražský hrad dorazili seniori, mladí muži, páry aj rodiny s deťmi. Rad z nich prišiel s českou vlajkou. Predseda Bloku proti islamu Martin Konvička vo svojom prejave označil podporovateľov migrantov za kolaborantov. Kritizoval českých aj európskych politikov s tým, že "sa buď zbláznili, alebo nás predali". Najväčší piskot z davu zaznel pri mene nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

"To, čomu sa hovorí migračná kríza, je neozbrojená invázia státisícov mladých mužov, o ktorých nič nevieme. Ako celok predstavujú rezervoár pre fanatických džihádistov a obrovské civilizačné ohrozenie nás všetkých," vyhlásil Konvička. Predseda Úsvitu Miroslav Lidinský v telemoste z pražskej demonštrácie do ostatných európskych miest uviedol, že česká vláda Bohuslava Sobotku (ČSSD) s Merkelovou kolaboruje. "Brusel je nám na nič, my chceme ochranu hraníc," skandovalo námestie.

VIDEO Demonštrácia proti utečencom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Účastníci demonštrácie zvierali v rukách vlajky s protiislamskými symbolmi alebo transparenty s nápismi "Islam is evil!" (Islam je zlo), "Vlasť si rozvracať nedáme" či "Zatvoriť hranice! Súdiť sa o kvóty, inak nové voľby!". Niektorí napríklad prišli v hokejových dresoch českej reprezentácie. Demonštranti volali heslá ako "Demisiu!" alebo "Multi-kulti nechceme".

Protesty sa nezaobišli bez potýčok a zatýkania

 

A tyhle "slušné Čechy" si hýčká na prsou Konvička. Skupina neonacistů se pokusila napadnout akci iniciativy Ne rasismu. Odešli (víceméně) s nepořízenu.

Posted by Proti projevům nenávisti on 6. február 2016

Polícia na Hradčanskom námestí zadržala niekoľko ľudí, okrem iného muža, ktorý si priniesol veľkú sekeru, alebo ďalšieho, ktorý sa s policajtmi začal biť. Policajný hovorca Jan Daněk pre ČTK povedal, že pri sobotných protestoch polícia zaistila celkovo 13 ľudí. Neskôr uviedol, že 17 ľudí je podozrivých zo spáchania priestupku. Väčšinou sa týkali napríklad neuposlúchnutia výzvy alebo porušenia zákona o zhromažďovacom práve. Človek, ktorý na akcii pravicovej Národnej demokracie na Loretánskom námestí vystrelil do vzduchu z pištole na poplašné náboje, mohol spáchať trestný čin.

Obvinenia, že medzi útočiacimi zakuklencami boli policajti

Polícia ČR sa dôrazne ohradila proti informáciám šíriacim sa na sociálnych sieťach, že medzi zakuklenými útočníkmi agresívne sa správajúcimi k ľavicovým aktivistom počas pražských protestov boli maskovaní muži zákona. Túto teóriu rozpútalo video, ktoré zachytáva maskovanú partiu ľudí, ktorá stojí proti pochodujúcim ľavicovým aktivistom. Po chvíli začnú vzduchom z oboch strán lietať dlažobné kocky.

"Kategoricky odmietame, že by maskovaní muži boli policajti, išlo o radikálnych extrémistov," uviedol policajný hovorca Jan Daněk pre tydenikpolicie.cz. Špekuláciu o zapojení polície vyvolal muž v hnedej bunde, ktorý mal údajne všetko riadiť, navyše jeden zo zakuklencov otvára dvere domu, ktorý má patriť ministerstvu vnútra, odkiaľ vezme rohož a hodí ju po antifašistoch. O chvíľu dôjde aj na ďalšie predmety.

Útok na prenosový voz Českého rozhlasu

Český rozhlas žiada policajné prezídium o prešetrenie incidentu, ktorý sa stal počas sobotňajšej demonštrácie proti islamu na Hradčanskom námestí v Prahe. Niekoľko agresívnych útočníkov opakovane napadlo jeho prenosový voz, ale prítomní policajti na žiadosť o pomoc podľa rozhlasu nereagovali. Uviedol to hovorca verejnoprávneho rozhlasu Jiří Hošna.

Útočníci sa násilne dobývali dovnútra prenosového vozu, pokúsili sa narušiť vysielanie rozhlasu a nakoniec odpojili elektrocentrálu. "Redaktor Českého rozhlasu v tejto vypätej situácii požiadal o zakročenie neďaleko stojacu hliadku Polície ČR. Miesto pomoci sa však stretol s odmietavým a prehliadavým postojom prítomných policajtov," dodal hovorca.

 

Dneska se nám na Hradčanském náměstí snažili dobýt do přenosového vozu někteří demonstranti. Třískali do oken a rvali za...

Posted by Filip Titlbach on 6. február 2016

Podpálenie komunitného centra

V sobotu večer neznámi útočníci hádzali zápalné fľaše na Autonómne sociálne centrum Klinika a spôsobili požiar. Z centra, ktoré okrem iného organizuje zbierku oblečenia pre utečencov, museli evakuovať 19 ľudí. Jedna osoba bola zranená a skončila v starostlivosti záchrannej služby, uviedla hovorkyňa pražských hasičov Pavlína Adamcová.

Podľa polície podpaľačskému útoku predchádzal iný nešpecifikovaný konflikt. Polícia nedokázala potvrdiť ani vyvrátiť prípadnú súvislosť s demonštráciami proti migrácii, ktoré sa konali v Prahe. V Klinike sa konajú koncerty, výučba cudzích jazykov, premietanie či prednášky. Organizuje sa tam aj zbierka na pomoc utečencom.

 

Děkujeme za všechny projevy podpory a solidarity, kterých se nám od vás dostává! Včerejší večer na Klinice byl nejlepším...

Posted by Autonomní sociální centrum Klinika on 7. február 2016

Protestovalo sa po celom svete, demonštrácia v Nemecku bola prepadák

Ako prepadák označujú nemecké médiá sobotňajšie koordinované demonštrácie hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida). Účasť v Drážďanoch podľa nich bola oveľa menšia ako sa očakávalo. "Namiesto 'pevnosti Európa', ktorú Pegida plánovala, vznikol nanajvýš rodinný dom. A aj ten stojí na vratkých základoch," uviedol o demonštrácii denník Sächsische Zeitung. "V Drážďanoch sa ako obvykle zišla zmes neonacistov a znepokojených občanov. A aj napriek veľkému úsiliu usporiadateľov nakoniec dorazilo len 6000 8000 ľudí, čo je na pomery Pegidy chabé," napísal týždenník Die Zeit.

Demonštrácie proti islamu sa konali okrem iného aj v Dánsku, Británii, Írsku, Rakúsku či Fínsku, účasť sa tu pohybovala rádovo okolo niekoľko desiatok ľudí. Aj tak ale polícia hlásila potýčky z Dublinu, Kodane, Amsterdamu aj francúzskeho Calais.

Bratislavský protest neoslovil

Bratislavské zhromaždenie proti islamu zaujalo len desiatky ľudí. Rečníci vrátane podpredsedníčky českého Bloku proti islamu Jany Volfovej kritizovali príchod migrantov do Európy. Demonštráciu v Bratislave zorganizovalo hnutie Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia, ktoré sa bude uchádzať o hlasy voličov v marcových parlamentných voľbách.

Album z včerajšej "mohutnej" demonštrácie ruských trololov. (Jano)https://www.facebook.com/pokojny.bojovnik.filip/media_set?set=a.1652576068335938.1073741859.100007506817998&type=3&pnref=story

Posted by Prečo ľuďom hrabe? on 7. február 2016
Viac o téme: ProtestMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu