Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Lotyšsko vybabralo s utečencami, píše BBC: Vymyslelo účinný spôsob, ako obísť povinné kvóty

Migranti v Macedónsku Zobraziť galériu (2)
Migranti v Macedónsku (Zdroj: SITA)

RIGA - Lotyšské úrady vymysleli, ako splniť požiadavky Európskej únie a súčasne sa vyhnúť presídleniu utečencov. V krajine vytvorili také podmienky, že v nej sotva nejakí utečenci zostanú, a to aj keby si to veľmi priali, upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Lotyšsko malo podľa únijných kvót prijať 531 utečencov; doteraz ich dorazilo šesť.

Neveríte, že utečenci opúšťajú domovy, lebo musia? Pozrite si VIDEO, ktoré zmení váš svet

Negatívny postoj k prípadnému zvýšeniu tohto počtu zaradili politici, ktorí vytvorili novú vládu, priamo do vládneho programu. Reagovali tak zjavne na postoj verejnosti. Proti prijatiu utečencov sa v jednom prieskume vyslovili skoro štyri pätiny Lotyšov a za posledných šesť mesiacov sa v Rige konalo šesť demonštrácií proti migrantom.

Medzitým sa pracovníci ministerstva vnútra vydali na juh Európy, aby zaplnili existujúcu kvótu uchádzačmi spĺňajúcimi kritériá. Následne ale námestníčka ministra vnútra Ilza Petersoneová-Godmanisová ohlásila, že sa nenašiel jediný záujemca. Problém vraj tkvie v tom, že väčšina utečencov mieri tam, kde už má príbuzných, a to nie je prípad Lotyšska, ani iných pobaltských štátov.

Až pred pár dňami vyšlo najavo, že do Lotyšska predsa len dorazili dve rodiny utečencov, z Eritrey a Sýrie, dokopy šesť ľudí. Protestovať vzápätí vyrazili tri stovky odporcov. Experti sa podľa BBC domnievajú, že tieto utečenecké rodiny v Lotyšsku dlho nevydržia. Sociálne dávky sú totiž príliš skromné ​​a ťažko nájdu prácu, pretože miestne zákony vyžadujú znalosť štátneho jazyka.

Lotyšsko vybabralo s utečencami,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

K ubytovaniu v utečeneckom tábore dostanú 2,15 eura na deň na stravu a ďalšie výdavky. Počas troch až šiestich mesiacov v tábore sa utečenec môže na štátne náklady učiť lotyšsky. To však nemusí stačiť. Znalosť štátneho jazyka na minimálnej úrovni zákon žiada od poľnohospodárskych robotníkov, pastierov aj upratovačiek. Od čašníkov či kaderníčok vyžaduje už stredný stupeň vedomostí a ten najvyšší musia spĺňať manažéri. V prípade neznalosti hrozí pokuta, a to aj zamestnávateľovi.

Utečenec pokračujúci v štúdiu môže dúfať v podporu v nezamestnanosti, ale tú vláda znížila na 139 eur mesačne; ostatní členovia rodiny môžu dostávať po 97 eurách. Za prenájom garsónky v Rige zaplatí najmenej 150 eur a za bývanie ďalšie stovku. V Rige síce tak chudobná rodina dostane dodatočný príspevok, ale aj tak bude mať veľmi nízky príjem.

"Urobilo sa všetko pre to, aby (utečenci) odišli preč. Je jasné, že ide o neživotaschopný systém," povedal BBC poslanec a ochranca ľudských práv Boris Cilevič. Nacionalisti si naopak zníženie sociálnych dávok pochvaľujú. "Teraz žiaden migrant do Lotyšska nebude chcieť!" vyhlásil poslanec Janis Dombrava.

Viac o téme: UtečenciLotyšsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu